Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Здай кров – врятуй життя

Дата: 03.04.2017 15:00
Кількість переглядів: 942

Фото без опису

Вже третій рік триває війна на Сході України. Тисячі воїнів поклали свої життя за нашу волю та незалежність. Солдати мужньо стримують натиск ворога і не дають йому можливості просунутись вглиб країни. У нас нечесна війна; окупанти, які прийшли на чужу землю її просто знищують. Їм все одно, кого вбивати: чоловіків, жінок чи дітей. Кожного дня ведуться бойові дії, сутички, обстріли, результатом яких є жертви. Багатьох не вдається врятувати через ненадання вчасної медичної допомоги, відсутності медикаментів, а в основному  - донорської крові.

Зараз існує багато так званих «флешмобів» - хтось обливається водою з льодом, хтось віджимається від підлоги, хтось займається чимось іншим. Ми звичайно не будемо хвалити чи засуджувати такі ініціативи, ми пропонуємо дещо інше.

З ініціативи Скала-Подільської самооборони, яка була підтримана селищною радою, у нас, на території Скала-Подільської об’єднаної територіальної громади оголошується акція

«Здай кров – врятуй життя».

Закликаємо жителів нашої громади здавати кров для порятунку поранених бійців АТО!!!

Кожного понеділка та півторка транспортом селищної ради проводиться довіз до Борщівської центральної районної комунальної лікарні усіх бажаючих здати кров.

Виражаємо велику вдячність за проявлену громадську позицію донорства: Ільєву Р.В. – старості села Турильче, Мачульському В.Р. – дільничному офіцеру поліції, Дуднику Ю.П. – голові самооборони, Маковському Ю.В. – заступнику самооборони, Різунику О.М. – завгоспу Скала-Подільського психоневрологічного будинку інтернату, Бриндасу І.І. – працівнику Скала-Подільського психоневрологічного будинку інтернату.

Донором крові може стати кожна здорова особа віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. Перед дачею крові донори проходять обстеження та здають кров на аналіз.

Підготовка до здачі донорської крові

Важливо знати, що не можна вживати алкоголь за 48 годин до процедури, а ліки, особливо, які містять анальгін, аспірин, - за 72 години до процедури!

Напередодні здачі крові необхідно повечеряти: можна вживати солодкий чай, узвар, сік, хліб, сухарі, варені крупи, макарони на воді без рослинних чи тваринних жирів, овочі, фрукти (крім бананів).

Під час вечері не можна вживати жирну, смажену, гостру, копчену їжу, молочні продукти, яйця.

Необхідно пити більше рідини.

Важливо добре відпочити, виспатися.

У день процедури рекомендовано легко поснідати.

За 2 години до та 2 години після процедури заборонено палити!

Відновлення після здачі крові

Після процедури необхідно відпочити 10 хвилин, випити солодкий чай, з’їсти щось легке.

В день здачі крові не рекомендуються важкі фізичні та спортивні навантаження, підйом вантажів.

Протягом перших двох діб рекомендовано часто та регулярно харчуватися, підвищити кількість рідини у раціоні.

Щоб склад крові швидше відновився, рекомендується пити більше рідини (вода, сік, чай) - не менше 1-2 літрів в день (алкоголь не рекомендується). Необхідне правильне харчування: в раціоні донора завжди повинен бути білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові. Продукти, що містять білок - м'ясо, буряк, гречка, квасоля і всі бобові, риба та ін.

Повне відновлення складу крові відбувається протягом 5-7 днів.

Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Адже регулярна дача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. До того ж кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство – нагода перевірити власний стан здоров'я.

 

Акція триває.

Станом на 04.04.2017 р. кров здали: Шашкін В.А. – І заступник голови Борщівської РДА, Мирончук В.П. – селищний голова, Федоровський А.В. – вчитель Скала-Подільської ЗОШ І-ІІІ ст., Санчук В.О. – працівник Укртелекому, Войцехівський В.Р. – вчитель Скала-Подільської ЗОШ І-ІІІ ст., Шиян О.О. – працівник торгової групи «АРС-кераміка».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь