Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Сусідське дерево росте на межі або за півметра від вашої ділянки? Вас не захистить навіть суд.

Дата: 01.02.2018 00:05
Кількість переглядів: 543

Чи можна висаджувати дерева чи кущі прямо на межі чи у безпосередній близькості від сусідньої ділянки? Законодавство не дає чіткої відповіді на ці питання. Відтак, якщо суд не стане на вашу сторону, доведеться вирішувати конфлікт із сусідами в інший спосіб.

Спори між сусідами щодо способу та порядку використання власних земельних ділянок виникає чимало. І поки що судова практика вирішення цих спорів недостатню. Дуже рідко один сусід на іншого подає до суду, як правило мстять іншими способами.

Існує неписане правило, що висаджувати дерева та кущі на межі та біля межі заборонено. При цьому думки щодо відстані до межі при висаджені різні: 1м, 1, 5 м, 3м, 5м тощо. Як з’ясувалось у законодавстві немає прямої відповіді на це питання.

Як свідчать правники, висаджувати дерева та кущі біля межі чи прямо на межі між приватними земельними ділянками законодавство не забороняє.

Так, нещодавно «Н» районний суд «Н» області розглядав дане питання. У позові громадянин просив «усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою, зобов’язавши відповідача зрізати 14 дерев та 2 куші на власній території, корені яких заважать позивачу використовувати свою земельну ділянку за цільовим призначенням. У позві було посилання на ДБН Б.2.4-1-94 «Система озеленення поселень» та рядом статей ЗК України (ДБН – державні будівельні норми).

З’ясувалось, що позивач має на увазі яблуні та кущі, як росли трохи більш як півметра від межі. До того ж, дерева вже були завеликі, щоб їх пересаджувати. А член родини позивача на засіданні суду засвідчив, що ці яблуні та кущі знаходяться біля межі та заважають гілками та корінням зорювати ділянку біля межі.

У підсумку суд відмовив у задоволенні позову оскільки зазначений ДБН регулює питання щодо відстаней від дерев та кущів до будівель і споруд для висадження зелених насаджень на територіях загального користування населених пунктів.

Щодо приватної ділянки, то тут суд нормативу не знайшов. Крім того, ст. 105 та 109 Земельного Кодексу України не забороняють знаходження дерев  на межі чи біля межі земельних ділянок а у позивача є право обрізати корені та гілки дерев та кущів на своїй території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь