Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

За наявності яких документів встановлюється класність водіям? Чи можна визначити класність за допомогою посвідчення водія? Як саме? Яким водіям присвоюють класність?

Дата: 01.02.2018 00:04
Кількість переглядів: 2702

Яким водіям присвоюють класність?

Відповідають наші юристи

         На сьогодні під час встановлення класності водіям автомобілів слід керуватися Кваліфікаційним довідником професій робітників, яким установлюються місячні оклади, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і ВЦРПС від 20.02.84 р. №58/3-102.

        Відповідно до розділу «Автотранспорт і міський електротранспорт» зазначеного Кваліфікаційного довідника, кваліфікація 3-го, 2-го, 1-го класів може бути присвоєна водіям автомобілів, які:

1) пройшли підготовку або перепідготовку в навчальних закладах за єдиними програмами, затвердженими в установленому порядку;

2) і отримали посвідчення водія з позначкою, що дає право керувати транспортними засобами певних категорій («В», «С», «D», «Е»).

        Додаткові кваліфікаційні вимоги обов’язкові

   Крім вимог, передбачених кваліфікаційними характеристиками, для присвоєння кваліфікації 2-го і 1-го класів водії автомобілів повинні мати:

1) хороші показники в роботі, а саме: систематично виконувати плани, графіки перевезень і розкладу руху, не мати перевитрат пального порівняно з установленими нормами;

2) дотримуватися трудової і виробничої дисципліни. Зокрема, не мати за останні три роки роботи порушень правил дорожнього руху, які спричинили дорожньо-транспортні пригоди або призвели до позбавлення водійських прав, а також протягом останнього року — порушень правил технічної експлуатації, правил техніки безпеки і робочих інструкцій.

        Якщо водій автомобіля 2-го чи 1-го класу не виконує вимог, передбачених відповідною кваліфікаційною характеристикою, або зазначених вище додаткових вимог, адміністрація підприємства може знизити йому клас кваліфікації.

      Звертаємо увагу, що згідно з кваліфікаційними характеристиками:

1) водій автомобіля 3-го класу керує одиночними легковими та вантажними автомобілями всіх типів і марок, віднесених до однієї з категорій транспортних засобів «В» чи «С», або лише автобусами, віднесеними до категорії транспортних засобів «D». Для керування автомобілями, обладнаними спеціальними звуковими і світловими сигналами, необхідно мати безперервний стаж роботи водієм автомобіля не менше трьох років;

2) водій автомобіля 2-го класу керує легковими і вантажними автомобілями всіх типів і марок, віднесеними до категорій транспортних засобів «В», «С» і «Е», або автобусами, віднесеними до категорії транспортних засобів «D» або «D» і «Е». Кваліфікація 2-го класу може бути присвоєна за умови безперервного стажу роботи не менше трьох років водієм автомобіля 3-го класу на цьому підприємстві;

3) водій автомобіля 1-го класу керує легковими і вантажними автомобілями і автобусами усіх типів і марок, віднесених до категорій транспортних засобів «В», «С», «D» і «Е». Кваліфікація цього класу може бути присвоєна за умови безперервного стажу роботи не менше двох років водієм автомобіля 2-го класу на цьому підприємстві.

                         Що треба для встановлення класності водіям?

       Як бачимо, для встановлення підприємством водію певного класу достатньо мати посвідчення водія, стаж роботи водієм та дотримуватися правил дорожнього руху.

       Класність присвоюється наказом по підприємству на підставі рішення кваліфікаційної комісії, до складу якої повинен входити інженер з техніки безпеки. Зокрема водій 2-го класу повинен мати посвідчення на право управління транспортними засобами категорії «В», «С» і «Е» або «Д» та «Е». Водій 1-го класу — «В», «С», «Д» та «Е».

         Якщо водій систематично порушує трудову і транспортну дисципліну, адміністрація підприємства має право знизити йому клас кваліфікації, про що оголошується наказом керівника підприємства із занесенням до трудової книжки.

                           Режим роботи та оплата праці водіїв

        При встановленні режимів роботи водіїв (складанні графіків роботи) необхідно дотримуватись норм тривалості робочого часу і відпочинку, встановлених законодавством та іншими нормативно-правовими актами України. Зокрема Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів, затвердженим наказом Мінтрансу України від 17.01.2002 р. №18 , Конвенцією №153 про тривалість робочого часу та періоди відпочинку на дорожньому транспорті, Рекомендацією №161 щодо тривалості робочого часу та періодів відпочинку на дорожньому транспорті та Європейською угодою, що стосується екіпажів транспортних засобів, які здійснюють міжнародні автомобільні перевезення (ЄУТР).

       Відповідно до ст. 97 КЗпП, оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці. Тому право вибору форми оплати праці надано підприємству. Зокрема, водій може бути прийнятий як на фіксований оклад, так і на погодинну тарифну ставку. При цьому розмір тарифних ставок працівників на госпрозрахункових підприємствах має встановлюватися з урахуванням міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень. Так, розміри тарифних ставок водіїв автомобілів визначають виходячи з параметрів і призначення автомобіля. Тарифні ставки водіїв ТЗ залежать від категорій (водії вантажних, легкових автомобілів, механізатори тощо), груп автомобілів (бортові автомобілі, фургони, автокрани, автомобілі для перевезення цементу тощо) та їх вантажопідйомності.

       Щодо встановлення водіям доплат і надбавок, то підприємства, з урахуванням їх фінансових можливостей, самостійно вирішують питання встановлення водіям надбавок за класність у колективному договорі або іншому локальному документі підприємства про оплату праці (див. лист Мінпраці від 06.09.2007 р. №556/13/155-07).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь