Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Чи можна приватизувати допоміжні приміщення одночасно з приватизацією квартир? Роз’яснюють юристи

Дата: 01.02.2018 00:18
Кількість переглядів: 466

Фото без опису

Фото без опису Відповідно до ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та Рішення Конституційного Суду України № 4-рп/2004 від 02.03.2004 р. допоміжні приміщення передаються у спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків безплатно і окремо приватизації не підлягають.

Згідно зі ст. 382 Цивільного кодексу України власникам квартир у багатоквартирному будинку належать на праві сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

До допоміжних належать приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців будинку (сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів та інші технічні приміщення).

Передача будь-якого допоміжного приміщення у володіння і користування одного або декількох співвласників зачіпає інтереси інших мешканців будинку і може призвести в подальшому до обмеження прав у користуванні інших співвласників.

Якщо приміщення у житловому будинку визначені як нежитлові (приміщення громадського призначення) у проектній документації на будинок та відповідно зареєстровані у бюро технічної інвентаризадії і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин (договорів тощо), то будь-які дії з ними їх власника не потребують узгодження з іншими мешканцями житлового будинку.

Питання поділу майна, що є у спільній сумісній власності, регулюється Цивільним кодексом України, зокрема, ст. 372.

Згідно із Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» повноваження щодо управління об'єктами житлово-комунального господарства належать органам місцевого самоврядування та місцевим державним адміністраціям.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь