Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Податок на нерухоме майно

Дата: 20.04.2018 15:03
Кількість переглядів: 654

Фото без опису

До Скала-Подільської селищної ради останнім часом надходить чимало питань щодо оподаткування нерухомого майна.  Як правило, громадян цікавить яке саме майно підлягає оподаткуванню та які пільги передбачені в оподаткуванні, коли необхідно сплатити податок та хто і в якій сумі його нараховує.  

 Відповідно до ст.266 Податкового кодексу  платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

 В тому числі Податковим кодексом України  визначено перелік об’єктів, на які цей податок не поширюється: це – будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, нерухомість, яка належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину, особам-учасникам АТО та їх чоловікам (дружинам), непридатна для проживання житлова нерухомість, у тому числі у зв’язку з аварійним станом (але має бути відповідне рішення органу місцевого самоврядування).

  Місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, повинен сплачуватися всіма фізичними та юридичними особами, які мають у власності житлову нерухомість або частку на неї.  

Не сплачують податки лише ті, хто має у власності житло, площею до 60 кв.м для квартир, та 120 кв.м – для будинків.

Щодо звільнення від сплати вказаного податку через наявність певного статусу (пенсіонер, чорнобилець, наявність інвалідності тощо), то чинне законодавство такої пільги не передбачає

 Натомість пенсіонери за віком звільнені від сплати земельного податку і таке звільнення від сплати земельного податку, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання в межах граничних норм (стаття 281 Податкового кодексу України).

В разі, якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб або спільній сумісній власності кількох осіб, що поділена між ними в натурі, то платником буде окремо кожна така особа, яка має відповідну частку власності нерухомого майна. Якщо об’єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Згідно з п.п. 266.4.2 ст.266 ПКУ пільги з податку на житлову нерухомість не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

   Також платникам податків необхідно знати, що за несплату податку на нерухомість передбачений штраф в розмірі 10% від його суми, якщо платіж прострочений менш ніж на 30 днів. У тому випадку, коли прострочення становить більше 30 днів, штраф збільшиться до 20%.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь