Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Медична реформа- питання сьогодення.

Дата: 24.10.2018 15:15
Кількість переглядів: 946

 

Минув рік з дня голосування за медичну реформу в стінах Верховної Ради. Вже з січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впровадження змін в даній галузі. А саме - першого етапу реформи — нового механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу. Адже сімейні лікарі, терапевти і педіатри є медиками, до яких найперше мають звертатися українці.

 Національна кампанія з вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів стартувала в квітні 2018 року також і в закладах охорони здоров’я нашої громади. Вперше українці змогли вільно обирати лікаря, без прив’язки до місця «прописки». За сім місяців майже 20 млн  українців підписали декларації про вибір своїх лікарів, а відповідно в «Скала –Подільському ТМО» -  5600 жителів, що становить 51% від загальної кількості населення. А це означає, що майже кожен другий мешканець громади вже має лікаря, якому довіряє і до якого може звернутися з будь-якими проблемами зі здоров’ям, або дізнатися, як вести здоровий спосіб життя і не хворіти. Але медичні працівники закликають більш активно включитися в кампанію вибору сімейного лікаря та не зволікати з своїм рішенням.

Підписання декларацій про вибір лікаря та забезпечення оплати Нацслужбою здоров’я послуги за кожного пацієнта саме у той медзаклад, де ця послуга надається, стало можливим завдяки електронній системі охорони здоров’я. Це перший крок до переходу на електронний документообіг в українських закладах медицини. Усі заклади «Скала-Подільського ТМО» на 100% забезпечені комп’ютерною технікою та зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я.

Які зміни в охороні здоров’я чекають на українців наступного року?

Усі комунальні медичні заклади країни, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, в тому числі і нашого ТМО, з січня 2019 році перейдуть на оплати за послуги за контрактами з Національною службою здоров’я.

У 2018 році в електронній системі охорони здоров’я медзаклади можуть тільки підписувати декларації про вибір лікаря та заключати договори із Нацслужбою здоров’я. У 2019 році сімейні лікарі, терапевти і педіатри перейдуть на електронний документообіг: електронні медична картка пацієнта, рецепти на «Доступні ліки», направлення до вузьких спеціалістів, лікарняні листи. До кінця 2019 року сімейні лікарі працюватимуть без паперу.

Наступний етап після реформи первинної ланки розпочнеться з другої половини 2019 року — програма «Безкоштовна діагностика». Це 80% потреби пацієнта з діагностики у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, найбільш необхідні безоплатні дослідження і аналізи, консультації вузькопрофільних спеціалістів.

За направленням сімейного лікаря, терапевта і педіатра пацієнти зможуть проходити безоплатно такі обстеження, як рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця, та інші у будь-якому медзакладі, який уклав договір з Нацслужбою здоров’я. Таким чином, на нову модель фінансування почнуть переходити поліклініки, які є закладами спеціалізованої амбулаторної допомоги.

Ще одна велика задача, яка стоїть перед Міністерством охорони здоров’я та Нацслужбою здоров’я — розробка державної програми медичних гарантій на 2020 рік, яка вперше буде ухвалена разом з Державним бюджетом на 2020 рік. Вона включатиме всі рівні надання медичних послуг, які оплачуватиме Нацслужба здоров’я у 2020 році, за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

 

Дбаймо про здоровя разом!!!

 

 

 

Вараниця М.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь