Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

План трансформації медичної системи на 2019 рік

Дата: 20.11.2018 14:12
Кількість переглядів: 713

Фото без опису

 

 

 

У наступному році на медичну систему України чекає масштабна трансформація. Стартує впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої допомоги, почнуться зміни в системі екстреної медицини та державних закупівлях ліків і медичних виробів.

 Нова модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» запрацювала на первинній ланці медицини в липні. За чотири місяці до трансформації сімейної медицини приєдналося вже більше ніж половина комунальних закладів первинної ланки. Всього з квітня 2018 року 21,5 мільйонів українців долучилися до реформи та обрали сімейних лікарів.   У нашому « Скала-Подільському ТМО » станом на 01.11.2018 р. зареєстровано до 4 тисяч пацієнтів, що значно менше від зареєстрованого населення в громаді.

 До кінця року всі заклади “первинки”, в тому числі і КНП «Скала-Подільське ТМО» повинні укласти договори з Національною службою здоров’я. На 2019 рік субвенція з держбюджету не передбачена. І у разі неукладання угоди зі Службою, утримувати заклад місцевій владі доведеться за власний рахунок.

 

Наступного року на нас чекають нові виклики: оновлення програми «Доступні ліки», запровадження електронного рецепту, реформа спеціалізованої амбулаторної допомоги ( поліклініки). В 2019 році сімейні лікарі отримають нові умови роботи: електронні інструменти (електронна медкарта, електронний рецепт, електронне направлення, електронний лікарняний) та можливість направляти своїх пацієнтів на додаткові обстеження та вузьких спеціалістів до поліклінік.

  

ЗАПУСК ПРОГРАМИ «БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА»

    Програма “Безкоштовна діагностика” — це забезпечення 80% потреб пацієнта з діагностики у сімейного лікаря, найбільш необхідні безоплатні дослідження (наприклад, рентген, УЗД, ехокардіографія серця),  аналізи та консультації вузькопрофільних спеціалістів. Ці послуги пацієнти зможуть отримати безоплатно тільки за направленням свого сімейного лікаря Для поліклінік, які увійдуть до програми Безкоштовна діагностика в держбюджет на наступний рік закладено додаткове до субвенції фінансування - 2 млрд грн.

«Закладам спеціалізованої допомоги та місцевій владі потрібно активніше готуватися до другого етапу реформи. Місцева влада повинна підтримати свої заклади в бажанні долучитися до реформи та автономізувати (змінити статус медичного закладу з бюджетної установи на некомерційне комунальне підприємство) всі свої заклади до кінця 2018 року. Адже тільки до кінця поточного року діє пільговий період для зміни статусу. В наступному році цей процес буде набагато складнішим»- сказав заступник міністра охорони здоровя Павло Ковтанюк.

«Ваше завдання - забезпечити комп’ютерами робочі місця всіх спеціалістів поліклінік. Не буде комп’ютерів - лікарі не зможуть заповнювати дані в електронних медичних картках і Нацслужба не зможе оплачувати послуги. Тобто ні про яку реформу, а значить і про додаткове фінансування, без тотальної комп’ютеризації мова не йде» - додав він.

 МЕДИЧНА СУБВЕНЦІЯ МІСЦЕВИМ БЮДЖЕТАМ НА СПЕЦІАЛІЗОВАНУ АМБУЛАТОРНУ, СТАЦІОНАРНУ ТА ЕКСТРЕНУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ – 55,5 МЛРД ГРН

Ті заклади, які не увійдуть у реформу у 2019 році, будуть фінансуватися за принципом медичної субвенції. Субвенція  з державного бюджету місцевим бюджетам на спеціалізовану амбулаторну, стаціонарну та екстрену медичну допомогу складе 55,5 млрд грн.

 

ВІДШКОДУВАННЯ ВАРТОСТІ ПРЕПАРАТІВ ІНСУЛІНУ ЗА КОШТИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ –  925 МЛН ГРН

У 2019 році держава повністю відшкодовуватиме вартість препаратів інсуліну для лікування людей, що хворіють діабетом.

Наразі відшкодування вартості відбувається частково  коштом державного бюджету, частково - з місцевого бюджету. Внаслідок цього є багато скарг від пацієнтів . У 2019 році держава повністю фінансуватиме закупівлю препаратів інсуліну і, таким чином, забезпечить потреби всіх пацієнтів в інсулінотерапії.  Кошти, що необхідні для повного фінансування з держбюджету, вираховуються відповідно до даних електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії. Це відкритий прозорий реєстр, який дозволяє ефективно контролювати кількість пацієнтів інсулінотерапії, а також, який саме інсулін та чому призначається лікарем окремому пацієнту. Додатково цей реєстр дозволяє розраховувати загальну потребу в інсулінах відповідно до фактичної кількості отриманих хворими препаратів інсуліну.

 

 

 

Керівник КНП «Скала-Подільське ТМО»

М.В. Вараниця


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь