Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Що треба знати про кір

Дата: 13.02.2019 13:56
Кількість переглядів: 789

В Україні триває спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. 

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5—6 років. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями. 2016-го року менше половини українських дітей отримали щеплення від кору за графіком. Із вересня 2017 року, за рішенням оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні та планів розроблених в КНП « Скала-Подільське ТМО» тривають посилені заходи з імунізації, щодо захисту  якомога більше дітей та дорослих, щоб запобігти епідемії.

 

ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ ВІРУС КОРУ

Morbillivirus — вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення..

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6—21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір має серйозні ускладнення

Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Усі діти та дорослі, які не робили щеплення, під загрозою

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

 

ЯКІ ПРОПУЩЕНІ У ДИТИНСТВІ ЩЕПЛЕННЯ НЕОБХІДНО НАДОЛУЖИТИ У ДОРОСЛОМУ ВІЦІ

1. Щеплення від кору, краснухи та паротиту

Дві дози вакцини КПК захищають від кору, краснухи і паротиту на усе життя. Ревакцинація не потрібна, якщо вам зробили таке щеплення в дитинстві (за Календарем - в 1 і 6 років).

Дорослим треба вакцинуватись проти кору, краснухи та паротиту, якщо вони ніколи не вакцинувались від цих хвороб і немає медичних даних про імунізацію. Перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту можна за допомогою лабораторних аналізів, які проводяться в поліклініці смт.Скала-Подільська, згідно графіку роботи.  Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) - це швидкий та простий спосіб з’ясувати, потрібна вакцинація чи ні.

Вакцини КПК є безоплатними для дітей і дорослих із груп ризику( при наявності) медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил. Усі інші дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт в аптеці і пройти щеплення у закладах охорони здоров’я «Скала-Подільського ТМО»

ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ ГРИПУ – ЩОРОКУ

Вберегтися від грипу  та убезпечити від цієї інфекції своїх  рідних допоможе щеплення проти грипу. Це найефективніший та безпечний метод протистояти цій хворобі.

Для найкращого захисту вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусу грипу. Водночас, вакцинуватись від грипу не пізно упродовж усього сезону активності захворювання. Захисні антитіла в щепленої людини виробляються впродовж двох тижнів - мінімум 7 днів. Особливо вакцинація рекомендована тим людям, які належать до груп ризику:

  • вагітним на будь-якому терміні вагітності;
  • дітям від 6 місяців до 5 років.
  • людям з 65 років;
  • людям із хронічними захворюваннями (серцево-судинні хвороби, діабет, ожиріння, хронічні хвороби легень, астма тощо);
  • люди, які у професійному житті можуть часто контактувати з хворими на грип, зокрема, медики.

Цього року в аптеках доступні дві вакцини проти грипу: вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців.

Зверніться до свого лікаря. Лікар пояснить вам, де і як у нашій громаді можна отримати щеплення від грипу, як зберігати вакцину до проведення щеплення.

Бажаємо  здоров’я та міцного імунітету!

 

 

Головний лікар                                                                                  М. Вараниця


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь