Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Поступові кроки трансформації медицини

Дата: 03.09.2019 18:18
Кількість переглядів: 614

Фото без опису

 

 

Планується, що у 2020 році медичні заклади усіх рівнів перейдуть на модель фінансування Національної служби здоров’я згідно з Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»

До програми медичних гарантій увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. 

 

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ У 2020 РОЦІ?

 Вперше пацієнти отримають чітке розуміння, які безоплатні медичні послуги в рамках програми медичних гарантій їм нададуть. Також діятимуть зрозумілі та прозорі правила отримання медичних послуг за програмою медичних гарантій: 

  • Екстрена медична допомога.

На екстрений випадок завжди приїздить швидка, пацієнт отримує допомогу. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) оплачує екстрену медичну допомогу і госпіталізацію, коли вона необхідна. Екстрена допомога надається незалежно від того, чи є у вас декларація з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром згідно обіцянок Уряду, новий автомобіль швидкої медичної допомоги в Скала - Подільській буде до кінця Нового року.

  • Планова медична допомога.

Ключ до отримання планової медичної допомоги(госпіталізації) — декларація з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром для дітей. Якщо у вас є декларація, це означає, що НСЗУ бачить вас у електронній системі і оплатить необхідні вам медичні послуги у будь-якому медичному закладі держави ,будь то Борщівська лікарня ,кардіологічний центр Тернопільської університетської лікарні чи Київський ендокринологічний диспансер .

 

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ МЕДИКІВ? 

 

Медичні заклади всіх рівнів медичної допомоги у 2020 році перейдуть на нову модель фінансування та матимуть договір з Національною службою здоров’я. По Договору КНП «Скала-Подільське медичне об єднання»працює уже з початку 2019 року.  

Медичні послуги, в рамках програми медичних гарантій, будуть оплачуватися Національною службою здоров’я України за прямими договорами із медзакладами у разі ,що вони перетворені у комунальні некомерційні підприємства. 

Заклади почнуть працювати за Господарським кодексом України. Це означає, що лікарні більше не працюватимуть як бюджетники, а стануть неприбутковими підприємствами. Зможуть самостійно розпоряджатися своїми коштами, складати фінансовий план, планувати закупівлю обладнання та ремонт, вільно формувати зарплату своїх медичних працівників. Так, з початку нового року в КНП «Скала-Подільське ТМО» вдалося провести ремонт із заміною вікон,дверей та підлоги на лінолеумне  покриття у пункті здоров’ я с.Трійця , терапевтичного кабінету АЗПСМ Скала-Подільська,поточний ремонт пункту здоров’ я  с. Лосяч ,обладнати пандус в АЗПСМ с.Гуштин, придбати медичне обладнання,згідно Переліку облаштування місць надання первинної медичної допомоги (кардіограф, глюкометри, ваги електронні дитячі,опромінювачі, ростоміри, прилади вимірювання артеріального тиску, тощо. Згідно заключених декларацій з пацієнтами, медичні працівники нашого медичного об’єднання отримують заробітну плату у 1,5-2 рази вищу в порівнянні з минулим роком.   

 

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ? 

 

Місцева влада повинна розуміти, що тепер і вона разом з медиками причетна до доступності медичної допомоги для пацієнтів громади. Саме місцева влада має долучатись до  ремонтів медичних закладів, власниками яких вона є, допомагати з закупівлею обладнання, оплачувати комунальні послуги та забезпечити безпечний доїзд  до закладів охорони здоров’я.

 

 

 

                                                                                                                                                Головний лікар М.Вараниця


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь