ОГОЛОШЕННЯ

Дата: 16.10.2019 11:55
Кількість переглядів: 638

                  Фото без опису

    Скала-Подільська селищна рада пропонує на обговорення  інформацію щодо проєктних заходів з утримання та реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Скала-Подільський парк».  Конструктивні зауваження та пропозиції можна подавати до селищної ради.

 

 

Проєкт

основних заходів з утримання та реконструкції Скала-Подільського парку-пам’ятки садово-паркового мистецтвазагальнодержавного значення на 2020-2024 рр.

 

Проєктнаорганізація:кафедра лісового та садово-паркового господарства ВП НУБіП України «Бережанськийагротехнічнийінститут»

 

 

Основним призначенням парків-пам’яток садово-паркового мистецтва є збереження, підтримання та відновлення паркових ландшафтних композицій, збереження об’єктів культурної спадщини, а також проведення екскурсій і масового відпочинку населення. Суміщення декількох суспільно-економічних функцій, що виконують парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, можливе через впровадження ефективного менеджменту, одним із інструментів якого виступають проекти утримання та їх реконструкції.

Положенням про парк-пам’ятку загальнодержавного значення «Скала-Подільський парк» передбачено використання його території в наукових, оздоровчих, рекреаційних і еколого-виховних цілях.

Кафедрою лісового і садово-паркового господарства Відокремленого підрозділу національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» виконано польові обстежувальні та проектно-впорядкувальні роботи при розробці «Проекту утримання та реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Скала-Подільський парк», камеральну обробку матеріалів, їх систематизацію, розробку конкретних заходів з утримання та реконструкції парку, виготовлення проектної документації та планово-картографічних матеріалів, складання пояснювальної записки і т.п..

Інвентаризація та оцінка стану насаджень парку засвідчила, що значна частина дерев, серед яких є вікові і великогабаритні, вимагають як видалення, такі негайного догляду, зокрема, обрізання всохлого та відмираючого гілля, формування крони, пломбування дупел тощо.

 

 

Перелік основних проєктних заходів зутримання та реконструкції парку

 

З метою збереження, підтримання та відновлення паркових ландшафтних композицій, покращення туристичної привабливості парку запроектовані наступні заходи з його утримання, реконструкції та покращення благоустрою.

 

1. Проведення комплексу санітарно-оздоровчих заходів, направлених на формування здорових, біологічно стійких насаджень, підтримання оптимальної структури, повноти і видового складу дендрофлори парку:

1.1. З метою забезпечення цього комплексу заходів передбачено видалення сухостійних, усихаючих, ослаблених та вітровальних дерев, оскільки вони є вогнищами розвитку осередків різноманітних шкідників та захворювань та поширення їх збудників на здорові дерева, а також є джерелом підвищеної небезпеки для відвідувачів парку.

1.2. Передбачений індивідуальний захист дерев: лікування ран, видалення плодових тіл дереворуйнівних грибів, видалення всохлих гілок у кронах, замазування ран після обрізки, пломбування дупел тощо.

 

2. Відновлення паркових ландшафтів, що поверне високі декоративні та естетичні якості парку, передбачено шляхом:

2.1. Створення нових ландшафтних композицій з низькорослих деревних видів рослин, асортимент яких співпадає з парковим, та декоративних чагарників.

2.2. Покращення природних та штучних газонних покриттів.

2.3. Формування квітникових композицій.

 

3. Удосконалення організації території парку:

3.1. Оптимізація дорожно-стежкової мережі.

3.2. Будівництво основного проїзду з твердим покриттям до їдальні  дитячого закладу оздоровлення та відпочинку “Збруч” зі сторони вул. Купчинського.Проїзд з твердим покриттям необхідний для нормального забезпечення функціонування дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, що також створить безпечні умови перебування рекреантів на початку центральної алеї та дитячого ігрового майданчика, а також відповідності нормативним вимогам з пожежної безпеки.У якості покриття пропонується використовувати ФЕМ з урахуванням чинних ДБН.

4. Заходи з покращення благоустрою території парку:

4.1. Улаштування паркових доріжок, мощених бруківкою, та покриття окремих з них інертними матеріалами (гранітним відсівом). Такі види покриття є функціональними, органічно поєднуються з існуючим ландшафтом та є економічно обґрунтованими.

4.2.Встановлення малих архітектурних форм.

4.3. Освітлення території парку.

4.4. Капітальний ремонт огорожі території парку.

4.5. Встановлення інформаційних знаків і стендів.

 

5. Заходи з покращення рекреаційних можливостей парку:

5.1. Зважаючи на популяризаціюспортивних видів відпочинку та з метою забезпечення потреб рекреантів проектом передбачена реконструкція спортивного майданчика для гри у волейбол та баскетбол,а також встановити біля нього різні типи спортивних споруд, що дозволитьзалучати до здорового способу життя не тільки дітей, що відпочивають у дитячому оздоровчому закладі, а й дітей, підлітків та дорослих селища.

5.2. Відпочинок дорослих, особливо молодих сімей, супроводжується і дитячим відпочинком. Тому для забезпечення потреб молодих сімей з дітьми, які відпочивають у парку, забезпечення занятості дітей, передбачена реконструкціядитячого ігрового майданчика.

5.3. На території парку запроектовано місця для коротко- і довготривалого відпочинку.

 

6. Утримання парку

6.1.   Для охорони та збереження визначної пам’ятки садово-паркового мистецтва, забезпечення режиму території парку, визначеного Положенням про нього, організації використання території парку в оздоровчих, рекреаційних і еколого-виховних цілях, поширення екологічних знань серед населення Землекористувачу запропоновано ввести три штатні одиниці: одну – завідувача парку та дві – робітників зеленого господарства із сезонним характером робіт.

 

Детальна інформація щодо проектованих заходів з утримання та реконструкції парку наведена в таблиці.

 

Реалізація перелічених заходів з утримання та реконструкції парку посилить його цінність як об’єкта національного надбання, щодо якого встановлений особливий режим охорони, відтворення та використання, а також зробить його цінним об’єктом для організації на його базі туристично-рекреаційної діяльності.

 

   Таблиці ТУТ

 

 

 

   

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь