Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

ОГОЛОШЕННЯ

Дата: 16.10.2019 11:55
Кількість переглядів: 610

                  Фото без опису

    Скала-Подільська селищна рада пропонує на обговорення  інформацію щодо проєктних заходів з утримання та реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Скала-Подільський парк».  Конструктивні зауваження та пропозиції можна подавати до селищної ради.

 

 

Проєкт

основних заходів з утримання та реконструкції Скала-Подільського парку-пам’ятки садово-паркового мистецтвазагальнодержавного значення на 2020-2024 рр.

 

Проєктнаорганізація:кафедра лісового та садово-паркового господарства ВП НУБіП України «Бережанськийагротехнічнийінститут»

 

 

Основним призначенням парків-пам’яток садово-паркового мистецтва є збереження, підтримання та відновлення паркових ландшафтних композицій, збереження об’єктів культурної спадщини, а також проведення екскурсій і масового відпочинку населення. Суміщення декількох суспільно-економічних функцій, що виконують парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, можливе через впровадження ефективного менеджменту, одним із інструментів якого виступають проекти утримання та їх реконструкції.

Положенням про парк-пам’ятку загальнодержавного значення «Скала-Подільський парк» передбачено використання його території в наукових, оздоровчих, рекреаційних і еколого-виховних цілях.

Кафедрою лісового і садово-паркового господарства Відокремленого підрозділу національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» виконано польові обстежувальні та проектно-впорядкувальні роботи при розробці «Проекту утримання та реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Скала-Подільський парк», камеральну обробку матеріалів, їх систематизацію, розробку конкретних заходів з утримання та реконструкції парку, виготовлення проектної документації та планово-картографічних матеріалів, складання пояснювальної записки і т.п..

Інвентаризація та оцінка стану насаджень парку засвідчила, що значна частина дерев, серед яких є вікові і великогабаритні, вимагають як видалення, такі негайного догляду, зокрема, обрізання всохлого та відмираючого гілля, формування крони, пломбування дупел тощо.

 

 

Перелік основних проєктних заходів зутримання та реконструкції парку

 

З метою збереження, підтримання та відновлення паркових ландшафтних композицій, покращення туристичної привабливості парку запроектовані наступні заходи з його утримання, реконструкції та покращення благоустрою.

 

1. Проведення комплексу санітарно-оздоровчих заходів, направлених на формування здорових, біологічно стійких насаджень, підтримання оптимальної структури, повноти і видового складу дендрофлори парку:

1.1. З метою забезпечення цього комплексу заходів передбачено видалення сухостійних, усихаючих, ослаблених та вітровальних дерев, оскільки вони є вогнищами розвитку осередків різноманітних шкідників та захворювань та поширення їх збудників на здорові дерева, а також є джерелом підвищеної небезпеки для відвідувачів парку.

1.2. Передбачений індивідуальний захист дерев: лікування ран, видалення плодових тіл дереворуйнівних грибів, видалення всохлих гілок у кронах, замазування ран після обрізки, пломбування дупел тощо.

 

2. Відновлення паркових ландшафтів, що поверне високі декоративні та естетичні якості парку, передбачено шляхом:

2.1. Створення нових ландшафтних композицій з низькорослих деревних видів рослин, асортимент яких співпадає з парковим, та декоративних чагарників.

2.2. Покращення природних та штучних газонних покриттів.

2.3. Формування квітникових композицій.

 

3. Удосконалення організації території парку:

3.1. Оптимізація дорожно-стежкової мережі.

3.2. Будівництво основного проїзду з твердим покриттям до їдальні  дитячого закладу оздоровлення та відпочинку “Збруч” зі сторони вул. Купчинського.Проїзд з твердим покриттям необхідний для нормального забезпечення функціонування дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, що також створить безпечні умови перебування рекреантів на початку центральної алеї та дитячого ігрового майданчика, а також відповідності нормативним вимогам з пожежної безпеки.У якості покриття пропонується використовувати ФЕМ з урахуванням чинних ДБН.

4. Заходи з покращення благоустрою території парку:

4.1. Улаштування паркових доріжок, мощених бруківкою, та покриття окремих з них інертними матеріалами (гранітним відсівом). Такі види покриття є функціональними, органічно поєднуються з існуючим ландшафтом та є економічно обґрунтованими.

4.2.Встановлення малих архітектурних форм.

4.3. Освітлення території парку.

4.4. Капітальний ремонт огорожі території парку.

4.5. Встановлення інформаційних знаків і стендів.

 

5. Заходи з покращення рекреаційних можливостей парку:

5.1. Зважаючи на популяризаціюспортивних видів відпочинку та з метою забезпечення потреб рекреантів проектом передбачена реконструкція спортивного майданчика для гри у волейбол та баскетбол,а також встановити біля нього різні типи спортивних споруд, що дозволитьзалучати до здорового способу життя не тільки дітей, що відпочивають у дитячому оздоровчому закладі, а й дітей, підлітків та дорослих селища.

5.2. Відпочинок дорослих, особливо молодих сімей, супроводжується і дитячим відпочинком. Тому для забезпечення потреб молодих сімей з дітьми, які відпочивають у парку, забезпечення занятості дітей, передбачена реконструкціядитячого ігрового майданчика.

5.3. На території парку запроектовано місця для коротко- і довготривалого відпочинку.

 

6. Утримання парку

6.1.   Для охорони та збереження визначної пам’ятки садово-паркового мистецтва, забезпечення режиму території парку, визначеного Положенням про нього, організації використання території парку в оздоровчих, рекреаційних і еколого-виховних цілях, поширення екологічних знань серед населення Землекористувачу запропоновано ввести три штатні одиниці: одну – завідувача парку та дві – робітників зеленого господарства із сезонним характером робіт.

 

Детальна інформація щодо проектованих заходів з утримання та реконструкції парку наведена в таблиці.

 

Реалізація перелічених заходів з утримання та реконструкції парку посилить його цінність як об’єкта національного надбання, щодо якого встановлений особливий режим охорони, відтворення та використання, а також зробить його цінним об’єктом для організації на його базі туристично-рекреаційної діяльності.

 

   Таблиці ТУТ

 

 

 

   

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь