Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

СПАЛЮВАННЯ СУХОГО ЛИСТЯ І ТРАВИ – ЗАБОРОНЕНО ЗАКОНОМ, В РАЗІ ЙОГО ПОРУШЕННЯ ПЕРЕДБАЧЕНА АДМІНІСТРАТИВНА, А В ДЕЯКИХ ВИПАДКАХ КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Дата: 10.04.2020 10:09
Кількість переглядів: 783

  Спалювання сухого листя і трави – заборонено законом, в разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках кримінальна відповідальність. Спалюючи опале листя, ви стаєте шкідником-порушником, адже порушуєте Закон, суперечите Конституції України, як основному закону держави, де стаття 50 гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.
   Відповідно до вимог статті 66 Конституції України кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки. Ця норма має більшою мірою декларативний характер і деталізуется в законодавстві про охорону навколишнього природного середовища і поресурсовом законодавстві України.

  Чинне законодавство забороняє спалювання листя, сухої трави в населених пунктах,і на присадибних ділянках і передбачає штрафи за порушення цієї заборони. У законодавстві немає передбачених норм про дозвіл спалювання листя і сухої трави.  
   
Дії, які є порушенням норм законодавства тягнуть за собою відповідальність відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: спалювання палої листя в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища забороняється. Порушення цієї заборони передбачає накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 гривень). На посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті ж дії, здійснені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а згідно зі статтею 152 КУпАП, штраф за багаття для громадян становлять 340-1360 грн., а для посадових осіб і підприємств – 850 – 1700 грн. Крім того, місцева влада у відповідності до закону  прийняла додаткові рішення (Правила благоустрою) про неприпустимість розведення багать.
 
Скала-Подільська селищна рада разом з поліцією виїжджає на виклики і складає протокол про адміністративне порушення. Поряд з цим проводиться фотофіксація фактів порушення. Складений протокол  поліція в триденний термін направляє на розгляд адмінкомісії, яка зобов’язана у відповідний термін розглядає справу і накладає штрафи на порушників.
  

Водночас Скала-Подільська селищна рада попереджає: будьте законопослушні дотримуйтесь правил карантину, якими суворо заборонено виходи, виїзди на пікніки, розпалювання багать, та іншого, що приводить до катастрофічних наслідків, як для здоровя населення, так і в цілому для навколишнього, природного середовища.

Так з початку 2020 року місцевою пожежною командою здійснено 11 виїздів на гасіння загорання трави,зокрема:

  • 6 в Скалі-Подільській;
  • 2 в селі Лосяч;
  • по одному в селі Бережанка, Іванків, Турильче.

А також МПК здійснено  3 виїзди на інші пожежі, а саме два рази на гасіння не житлових приміщень в село Вербівку, та один виїзд в село Бережанка на гасіння адміністративного приміщення.

Тож бережіть і поважайте себе, та всіх оточуючих, що дасть змогу  реалізувати своє  Конституційне право (ст.50) на безпечне для життя і здоровя довкілля та відшкодування завданої  порушенням цього права шкоди.

 

Михайло Вільховий


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь