Американський білий метелик

Дата: 27.07.2020 16:35
Кількість переглядів: 680

Фото без опису

    У 2020 році державним фітосанітарним інспектором  Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області при проведені фітосанітарного моніторингу багаторічних насаджень виявлено небезпечний регульований шкідливий організм – американський білий метелик на території села Лосяч (площа 6,0 га впродовж по вулиці Шевченка), що підтверджується висновком фітосанітарної експертизи Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» від 17.07.2020 № ФЛ 19/001118В-20.

  У зв'язку із виявленням вогнища карантинного організму – американського білого метелика у селі Лосяч Борщівського району, прийнято  розпорядження голови Борщівської районної державної адміністрації «Про запровадження карантинного режиму щодо американського білого метелика».

   Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury) — багатоїдний карантинний шкідник. В Україні живлення гусениць американського білого метелика (АБМ) відмічено більш як на 250 видах плодових і декоративних порід дерев і тому характеризує його як винятково агресивного і небезпечного шкідника, здатного завдати великої шкоди насадженням. Гусениці повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною, що призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їхнього послаблення. Знижується врожайність і захисна, декоративна, естетична функції насаджень. У плодових дерев урожайність знижується до 20%, а при 75% ураження врожай практично відсутній. Гусінь метелика є харчовим конкурентом тутового шовкопряда. Типовим місце живленням АБМ є насадження в населених пунктах, присадибних ділянках, парках, садах, уздовж доріг. Джерелом заселення шкідника залишаються і лісосмуги, де концентрується більшість його гнізд, а це викликає реальну загрозу розселення на прилеглі промислові сади.

   З метою запобігання подальшому поширенню американського білого метелика, необхідно провести ряд організаційних, агротехнічних, механічних заходів по виявленню, локалізації та ліквідації вогнищ даного карантинного шкідника.

 

Заходи щодо знищення та попередження розповсюдження шкідника:

   Для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.

   Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

   На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е. (лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі. Однак боротись з гусеницями метелика можна також іншими системними інсектицидами такими як наприклад «Актара», «Дурбасан» чи «Золлон».

  Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захист.

 

Олена Заверцована

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь