Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Американський білий метелик

Дата: 27.07.2020 16:35
Кількість переглядів: 664

Фото без опису

    У 2020 році державним фітосанітарним інспектором  Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області при проведені фітосанітарного моніторингу багаторічних насаджень виявлено небезпечний регульований шкідливий організм – американський білий метелик на території села Лосяч (площа 6,0 га впродовж по вулиці Шевченка), що підтверджується висновком фітосанітарної експертизи Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» від 17.07.2020 № ФЛ 19/001118В-20.

  У зв'язку із виявленням вогнища карантинного організму – американського білого метелика у селі Лосяч Борщівського району, прийнято  розпорядження голови Борщівської районної державної адміністрації «Про запровадження карантинного режиму щодо американського білого метелика».

   Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury) — багатоїдний карантинний шкідник. В Україні живлення гусениць американського білого метелика (АБМ) відмічено більш як на 250 видах плодових і декоративних порід дерев і тому характеризує його як винятково агресивного і небезпечного шкідника, здатного завдати великої шкоди насадженням. Гусениці повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною, що призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їхнього послаблення. Знижується врожайність і захисна, декоративна, естетична функції насаджень. У плодових дерев урожайність знижується до 20%, а при 75% ураження врожай практично відсутній. Гусінь метелика є харчовим конкурентом тутового шовкопряда. Типовим місце живленням АБМ є насадження в населених пунктах, присадибних ділянках, парках, садах, уздовж доріг. Джерелом заселення шкідника залишаються і лісосмуги, де концентрується більшість його гнізд, а це викликає реальну загрозу розселення на прилеглі промислові сади.

   З метою запобігання подальшому поширенню американського білого метелика, необхідно провести ряд організаційних, агротехнічних, механічних заходів по виявленню, локалізації та ліквідації вогнищ даного карантинного шкідника.

 

Заходи щодо знищення та попередження розповсюдження шкідника:

   Для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.

   Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

   На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е. (лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі. Однак боротись з гусеницями метелика можна також іншими системними інсектицидами такими як наприклад «Актара», «Дурбасан» чи «Золлон».

  Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захист.

 

Олена Заверцована

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь