Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Чи треба перед вакцинацією здавати тест на антитіла?

Дата: 17.03.2021 16:25
Кількість переглядів: 2549

Фото без опису

Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення від COVID-19 не потрібно.

Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися навіть якщо ви перехворіли.Наразі достеменно невідомо, як довго зберігається набутий імунітет.  Вакцинація — надійний захист від COVID-19.

Як вакцинуватимуть осіб із вразливих груп, які не мають декларації із лікарем, хто старенький і не має доступу до інтернету?

Щоб безоплатно вакцинуватися від COVID-19, пацієнт має бути зареєстрований у Реєстрі пацієнтів електронної системи охорони здоров’я.Зареєструватися можна в будь-якого лікаря, зокрема сімейного лікаря Скала-Подільського медичного об єднання. Ви вже зареєстровані, якщо:

  • маєте укладену декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу;
  • отримуєте ліки за програмою “Доступні ліки”;
  • отримували електронне направлення в лікаря.

Ви не зможете вакцинуватися від COVID-19, якщо не зареєстровані в Реєстрі пацієнтів ЕСОЗ.Декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, не є обов’язковою для отримання безоплатної вакцини від COVID-19.Але радимо укласти таку декларацію, адже цей важливий документ надає доступ до безоплатних медичних послуг за програмою державних фінансових гарантій медичного обслуговування.Безоплатно вакцинуватися від COVID-19 можна в  закладі охорони здоров’я , якщо він визначений Міністерством охорони здоров’я України та має договір з Національною службою здоров’я України на відповідний пакет послуг.

До людей у спецзакладах та працівників цих установ (інтернатів, будинків для літніх людей тощо) приїжджатимуть мобільні бригади.Чи можна не вакцинуватися? Чи матимуть невакциновані обмеження порівняно з вакцинованими

Вакцинація від COVID-19 є добровільною та безоплатною. Але Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.Інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікарю.

Чи може робити щеплення будь-хто будь-де в медзакладах, чи це мають бути спеціально навчені медики ?

На першому етапі щеплення робитимуть мобільні бригади, що пройшли спеціальне навчання. Склад мобільної бригади:

  • лікар,
  • дві медсестри,
  • реєстратор,
  • водій.

Починаючи з 2 етапу, медпрацівники постійних пунктів щеплення (до яких входять амбулаторії Скали-Подільської ,Гуштина , Ніври ) щепитимуть усіх людей відповідно до етапу проведення імунізації за попереднім записом.Для організації постачання та розподілу вакцини від COVID-19, організації роботи з вакцинації потрібні кваліфіковані, добре підготовлені медпрацівники.Саме тому для медиків, які працюватимуть у кампанії з імунізації, проводять тренінги.

Як реально формуватиметься черга?

Від 1 березня 2021 року в Україні є можливість записатись до списку очікування на вакцинацію проти COVID-19. Електронний список очікування формується, щоб краще спланувати та організувати процес вакцинації.Вакцинація проти COVID-19 в Україні відбувається в 5 етапів:1-й етап – медики, які працюють із пацієнтами з COVID-19, персонал та мешканці закладів для літніх людей, військовослужбовці на фронті (≈ 367 тис. людей).2-й етап – решта медичних працівників, люди віком 80+ та соціальні працівники (≈ 3 млн людей).3-й етап – люди віком 65-79 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, працівники сфери освіти (≈ 7 млн людей).4-й етап – люди віком 60-64 роки, люди з хронічними захворюваннями, люди, що працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі (≈ 11 млн людей).5-й етап – решта дорослого населення України (≈ 13 млн людей).Якщо ви є:

  • працівником сфери охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери;
  • працівником чи мешканцем спеціалізованого закладу (інтернати, будинки для літніх людей тощо);
  • військовослужбовцем;
  • працівником критично важливих структур державної безпеки (включно з Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Державною прикордонною службою й Службою безпеки України).

Вам не потрібно записуватись. Роботодавець або керівник установи інформує вас про можливість та дати щеплення.Усі інші можуть записатись до списку очікування в зручний спосіб:

  1. Через портал чи мобільний застосунок Дія.
  2. Через національний контакт-центр МОЗ.

Важливо! Зараз формується саме список очікування на вакцинацію. Коли настане етап вакцинації групи, до якої ви належите, з вами зв’яжуться та запропонують обрати конкретну дату та час щеплення.Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Чи буде в нас вибір, якою вакциною колотися?

За державний кошт – ні. Однак усі вакцини, які використовують, або будуть використовувати в Україні для імунізації проти COVID-19, є безпечними та ефективними.

Захист від вірусу, який людина отримує після того, як перехворіла, називається природним імунітетом.Наскільки людина буде захищена від повторного зараження, залежить від багатьох факторів та індивідуальних особливостей.Через недостатню кількість досліджень поки немає чіткого розуміння, як довго захищатиме вас отриманий імунітет.Наразі відомо, що якщо в людини виробилися антитіла, вони можуть захищати її близько 90 днів.До того ж іще бракує досліджень, щоб визначити конкретний період, протягом якого буде діяти імунітет після вакцинації.

На сьогоднішній день активно розпочалась вакцинальна кампанія в КНП «Скала-Подільське ТМО»у рамках другого етапу щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 , що має на меті профілактичне щеплення медпрацівників нашого  об єднання .

Бережіть себе та своїх рідних !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь