Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Важлива зміна у оформленні документів

Дата: 16.09.2021 08:59
Кількість переглядів: 913

Фото без опису

Важлива зміна у оформленні документів: замість ініціалів — власне ім’я

        Зміни в діловодстві відбуваються не часто, й кожна позначається на роботі кадровика. Саме такою знаковою подією є новий стандарт ДСТУ 4163:2020, за яким ви складатимете документи вже з 1 вересня 2021 року. ДСТУ 4163:2020 . У реквізиті «Підпис» тепер вказуйте не ініціали та прізвище (І. П. Іваненко), а власне ім’я та прізвище великими літерами (Іван ІВАНЕНКО). Таку зміну обумовила потреба наблизити правила оформлення документів до європейських стандартів. Тепер складника «по батькові» в підписі немає, натомість з’явилося «власне ім’я» — термін, регламентований Цивільним кодексом. Оформляйте за ДСТУ 4163:2020 не лише паперові, а й електронні чи бухгалтерські документи .

Стандарт поширюється на всіх юридичних осіб. ФОП, вважаємо, теж треба його застосовувати — з урахуванням принципу зі ст. 51 ЦКУ.

Як зазначено в стандарті, його вимоги стосуються:

— організаційних (положення, статути, посадові інструкції, штатні розписи тощо);

— розпорядчих (постанови, рішення, накази, розпорядження);

— інформаційно-аналітичних (акти, довідки, службові записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документів, які створюються в результаті діяльності підприємств.

Тобто названу документацію, включаючи й усі кадрові документи, підприємства повинні вести, орієнтуючись на цей стандарт.

Новим ДСТУ визначено, що він поширюється на документи незалежно від носія інформації (п. 1.1 ДСТУ 4163:2020). Тобто його вимоги стосуються й електронних документів.

ДСТУ 4163:2020 установлює 32 реквізити організаційно-розпорядчих документів. Для документів, які створюють юрособи, обов’язковими є такі реквізити: найменування юридичної особи (04), назва виду документа (09) (не зазначають у листах), дата документа (10), реєстраційний індекс документа (11), заголовок до тексту документа (19), текст документа (20), підпис (для електронних документів — електронний підпис або електронна печатка в разі відсутності електронного підпису) (22).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь