Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Державна служба України надзвичайних ситуацій інформує, застерігає, рекомендує

Дата: 27.07.2022 10:03
Кількість переглядів: 736

 

 

Фото без опису

Що варто знати про поводження під час ймовірного використання
хімічної зброї противником

У разі хімічної атаки:

  • щільно зачиніть вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи;
  • заклейте щілини у вікнах папером чи скотчем;
  • увімкніть телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок;
  • попередьте близьких про небезпеку та можливу евакуацію;
  • вимкніть побутові електроприлади та газ.

У разі можливої евакуації:

  • візьміть з собою «тривожну валізу»;
  • одягніться так, щоб залишалося якомога менше відкритої шкіри;
  • використовуйте протигази або звичайні ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

На вулиці у жодному разі не можна:

  • бігати;
  • торкатися різних предметів;
  • наступати на калюжі;
  • їсти або пити.

Перебування населення у зоні хімічної небезпеки

У разі аварійних ситуацій можливі викиди небезпечно хімічних речовин (далі - НХР) в атмосферу в кількостях, що становлять небезпеку для життя людей, тварин, рослин, забруднення навколишнього природного середовища.

Своєчасні дії до моменту, під час і після виникнення аварійних ситуацій можуть суттєво знизити загрози і обсяги ураження людей НХР. Питання запобігання цим загрозам та ліквідації наслідків виникнення надзвичайних ситуацій належать до компетенції спеціальних служб та відомств.

У період ведення бойових дій варто врахувати небезпеку використання противником хімічної зброї.

Алгоритм дій населення на випадок загрози
або виникнення хімічної небезпеки

    Тримайте увімкнутими радіо, телевізор, переглядайте повідомлення у смартфоні. Уважно прослухайте повідомлення про надзвичайну ситуацію та отримайте необхідні рекомендації. Тексти звернень, повідомлень продовжуються з перервами впродовж 5 хвилин. При отримані сигналу «Увага всім! Хімічна небезпека!» швидко, без паніки виконуйте всі рекомендації органів управління цивільного захисту. Передайте отриману інформацію сусідам та близьким. Допоможіть тим, хто потребує допомоги.

  1. Одягніть найпростіші засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри та залишіть зону хімічного забруднення.
  2. Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні, негайно та надійно герметизуйте приміщення! Зменшіть можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно закрийте вікна та двері, заклейте  вентиляційні люки, ущільніть  рами вікон та дверей.
  3. Підготуйте запас питної води: наберіть воду у герметичні ємності, підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук).
  4. Очікуйте подальших повідомлень органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою наявних засобів зв'язку.
  5. Пам'ятайте, що вражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому, якщо немає можливості покинути небезпечну зону,- не панікуйте і продовжуйте дотримуватися рекомендованих заходів безпеки.
  6. Зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у «тривожну валізу» та підготуйтесь до можливої евакуації.
  7. Попередьте сусідів про початок евакуації, надайте допомогу дітям, маломобільним особам та людям похилого віку, вони підлягають евакуації в першу чергу.
  8. Залишаючи приміщення (квартиру, будинок) вимкніть джерела електро-, водо-  газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту.
  9. Виходьте із зони хімічного зараження в сторону, перпендикулярну до напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, низини, де може бути висока концентрація НХР.
  10. При підозрі на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте велику кількість рідини (чай, молоко, сік, вода) та зверніться до медичного закладу.
  11. Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та ротову порожнину, прийміть душ.
  12. З прибуттям у безпечний район перебування, дізнайтесь у місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Дії населення у випадку виникнення радіаційної небезпеки

  1. Сигнал «Радіаційна небезпека» доводиться до населення через радіо і телебачення, мобільні телефони протягом 3-5 хвилин за сигналом "Увага всім! Громадяни! "Радіаційна небезпека". Уважно прослухайте повідомлення по радіо, телебаченню, мобільному телефону.
  2. Отримавши повідомлення про радіаційну небезпеку, залишайтесь у приміщенні. (Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання у 2 рази, цегляного - у 10 разів, заглиблені укриття (підвали) з перекриттям з дерева - у 7 разів, з покриттям з цегли або бетону у 40 - 100 разів).
  3. Уникайте паніки, слухайте повідомлення місцевих органів виконавчої влади щодо дій у цій надзвичайних ситуаціях.
  4. Зменшіть можливість проникнення іонізуючого випромінювання у приміщення: щільно закрийте вікна та двері, вентиляційні решітки.
  5. Проведіть йодну профілактику. Йодистий калій вживайте після прийому їжі разом з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до двох років - по 0,040 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим - по 0,125 г на один прийом.
  6. Водно-спиртовий розчин йоду приймайте після їжі тричі на день протягом 7 діб: дітям до двох років - по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока (концентрованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим - по 3­5 крапель на стакан молока або води.
  7. Нанесіть на поверхню рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб.
  8. У сільській місцевості свійські тварини заженіть до приміщення (ферми, комплекси), проведіть герметизацію джерел водопостачання і кормів.
  9. Уточніть час початку евакуації. Попередьте сусідів, допоможіть дітям, особам маломобільних груп населення.
  10. Швидко зберіть документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби санітарної обробки та інші речі у «тривожну валізу».
  11. Негайно залишіть зону радіоактивного забруднення.
  12. Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо-,  газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз (респіратор, ватно-марлеву пов’язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидку), гумові чоботи.
  13. З прибуттям у безпечний район проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно (зняти верхній одяг, ставши спиною проти вітру, за можливістю почистити його), обробіть відкриті ділянки шкіри водою або спеціальним розчином, який буде виданий кожному. Для оброблення шкіри використовуйте марлю або рушники.
  14. У пункті призначення (безпечному районі) вам повідомлять місце проживання, забезпечення харчуванням та іншими видами послуг.

Пам’ятка населенню про заходи радіаційного захисту

Радіоактивні речовини можуть поширюватися головним чином з пилом, тому слід виконувати наступні рекомендації щодо забезпечення свого захисту.

  1. При роботі поза приміщеннями одягніть верхній одяг і головний убір, при сильному пилоутворюючому пориві вітру використовуйте ватно-марлеву пов'язку.
  2. Не купайтесь у відкритих водоймищах та не перебувайте на пляжах.
  3. Колодязі обладнайте навісами і відмосткою, щільно закрийте кришками, щоб до них не потрапив пил.
  4. Не збирайте ягоди, гриби, квіти тощо.
  5. При вході в приміщення ретельно витирайте взуття. Верхній одяг вичищайте за допомогою порохотягу, взуття і верхній одяг залиште у передпокої.
  6. В усіх житлових і службових приміщеннях обов'язково зробіть вологе прибирання з використанням миючих засобів. М'які доріжки і килими краще за все згорніть, м'які меблі вкрийте чохлами. Пиловсмоктувач після роботи протирайте вогкою ганчіркою, пилозбірник очистіть шляхом змочування у відрі, а забруднену воду злийте в каналізацію або інше визначене місце.
  7. Житлові приміщення провітрюйте перед сном, у безвітряну погоду, після дощу або з наступним вологим прибиранням приміщення.
  8. Перед прийомом їжі і води добре прополощіть ніс, ротову порожнину, ретельно вимийте руки.
  9. Харчування повинно бути збалансованим.
  10. Приготування їжі: вимочіть м'ясо (у дрібних шматочках) 1-2,5 години, потім кип'ятіть у воді без солі до напівготовності, воду злийте і далі варіть до готовності. Салат, щавель і шпинат із меню бажано виключити. Овочі і фрукти ретельно промийте проточною водою. Продукти купуйте там, де проводиться дозиметрична перевірка.
  11. Виводьте на прогулянки домашніх тварин (собак, кішок) тільки на повідках, а після повернення ретельно помийте лапи.

Виконання цих правил збереже ваше здоров'я!

Правила безпечної поведінки на забруднених радіонуклідами територіях

  1. Використовуйте для харчування молоко та продукти, які пройшли термічну обробку і зберігалися у закритих приміщеннях.
  2. Не вживайте овочів, які росли на забруднених радіоактивними речовинами ділянках.
  3. Не пийте воду з відкритих джерел водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки. Колодязі накрийте плівкою або кришками.
  4. Уникайте тривалого перебування на забрудненій території, особливо на ґрунтових дорогах та на траві, не ходіть до лісу, не збирайте у лісі ягід, грибів та квітів.
  5. Не купайтесь у відкритих водоймах та не перебувайте на пляжах.
  6. У приміщеннях, які призначені для перебування людей, щодня робіть вологе прибирання, з використанням миючих засобів.
  7. Змініть взуття перед входом у приміщення, вимийте його водою або витріть вологою ганчіркою, верхній одяг витрусіть та почистіть зволоженою щіткою.
  8. У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості, обов’язково використовуйте засоби захисту (особливо під час вітру).
  9. Захистіть органи дихання, шкіру та волосся.
  10. Засоби індивідуального захисту можна не використовувати в приміщеннях, у тиху погоду без вітру та після дощу.

                                                          Відділ соціального та цивільного захисту населення  (за матеріалами Навчально-методичного

центру цивільного захисту та

безпеки життєдіяльності  Тернопільської області)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь