Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Застереження про недопущення спалювання стерні, сухої трави, соломи та інших порушень правил пожежної безпеки на відкритих територіях

Дата: 05.08.2022 12:17
Кількість переглядів: 767

Фото без опису

В лісах та на полях зберігається висока пожежна небезпека. Останніми роками спалювання стерні,  поживних відходів. сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару.  У літній період, за високої температури повітря, спалювання стерні та соломи як продукту обмолоту зернових становить подвійну небезпеку. Адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Вогонь знищує комах, маленьких тварин, рослини, які утворюють гумус – родючий шар землі. Більше того, щорічне спалювання сухої рослинності спричинює виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності. Вогонь становить небезпеку і для  електроліній,  у тому числі високовольтних, які пролягають над полями. Розведені багаття під дротами та побіля електроопор можуть стати причиною замикання, позбавивши нас усіх без електрики, викликати збій у роботі підприємств та токів. Чималу небезпеку становить дим, який на тривалий час застеляє паволокою не тільки поля, а й села, викликаючи порушення дихання у людей.

 Турбує, що такі свідомі чи несвідомі підпали  на території нашої громади можуть призвести до виникнення лісових пожеж, загорань будинків, адже у вітряну погоду вогонь дуже швидко може переміститися з полів, пасовищ та господарських угідь до лісових насаджень, перетворившись на справжнє стихійне лихо.

Відповідно до ст. 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема збільшено розмір штрафів:

- за самовільне випалювання рослинності або її залишків розміру штрафу становить - 3060 - 21420грн.

- за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах заповідників - 6120 - 30600грн.

Жнива у нашому краї набирають обертів.  На відкритих територіях зберігається висока пожежна небезпека. Закликаємо відмовитись від розведення вогнищ в лісах та лісопосадках, заїздів автотранспортом до лісових масивів, влаштовувати смітники та спалювати відходи, адже за це передбачена адміністративна відповідальність, а у випадках, коли це призвело до розповсюдження пожеж, і кримінальна відповідальність.

Шановні земляки! Закликаємо  відмовитись від спалювання стерні, соломи, сухої трави, листя та інших побутових відходів! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

                                                                      Відділ соціального та цивільного захисту населення (за матеріалами Державної служби  України з надзвичайних ситуацій)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь