Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Фонд соціального страхування інформує!

Дата: 22.08.2022 10:42
Кількість переглядів: 964

 

Розмір допомоги за один день лікарняного з лютого зріс

на 37,5 гривні

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності за підсумками липня склав 438,54 гривні – на 37,52 грн більше, ніж у січні цього року.

Загалом з лютого розмір допомоги від Фонду соціального страхування України за один день перебування на лікарняному зріс на 9,4 відсотка.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг чи окремих норм відповідно до законодавства).

Найбільший середньоденний розмір допомоги за лікарняними у липні 2022 року був у Луганській області (570,3 грн), Запорізькій області (557,4 грн) і у Києві (510,7 грн). Найменший – у Кіровоградській області (365,2 грн).

 

Українці щодня отримують поранення на робочих місцях внаслідок бойових дій

За час повномасштабного вторгнення небезпека для українських працівників на робочому місці суттєво зросла – росіяни атакують цивільні об’єкти, об’єкти інфраструктури, здійснюють напади на цивільних мешканців, мінують поля та дороги. Внаслідок дій агресора, починаючи з 24 лютого, під час виконання трудових обов’язків постраждали щонайменше 529 працівників, 155 з яких загинули – українці отримують поранення на робочому місці щоденно.

Про це начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергій Акопян розповів під час вебінару науково-виробничого журналу «Охорона праці». Від Фонду участь у заході також взяла начальниця відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів Ірина Васинська.

«529 постраждалих станом на 12 серпня – це лише ті працівники, щодо яких ми отримали повідомлення про факт травмування або смерті. Це вже дуже багато, і потрібно враховувати, що насправді постраждалих на робочому місці внаслідок бойових дій більше – в умовах війни не завжди є можливість повідомити про випадок, не завжди про нього відомо роботодавцям, на тимчасово окупованих територіях до складнощів додається відсутність зв’язку. Також до цих відомостей не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.», – говорить Сергій Акопян.

Травмуються на роботі внаслідок бойових дій працівники зі всієї України. Так, у Львові на сьогодні зафіксовано 9 потерпілих працівників, 4 з них загинули; на Рівненщині – 5 потерпілих, 3 з яких загинули. Найбільша кількість випадків у Києві (87 постраждалих, 28 з яких травмовані смертельно) і на Миколаївщині (69 постраждалих, 26 смертельно).

У той же час по Луганській області на сьогодні є відомості лише про 2 випадки травмування на робочому місці. Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

«Збір відомостей про випадки травмування і смерті працівників, проведення розслідувань у війну мають чисельні складнощі. Окрім того, що не про всі випадки ми маємо повідомлення, часто місце травмування знаходиться у зоні активних бойових дій, відсутня можливість долучити до участі в комісії з розслідування усіх передбачених законодавством представників. Через загрозу життю та здоров’ю члени комісії із розслідування не завжди можуть виїхати на місце події, обстежити його, одержати письмові пояснення і зібрати необхідні документи», – розповідає Сергій Акопян.

Водночас, комісії із розслідування, до яких входять представники Фонду соціального страхування України, Державної служби України з питань праці, представники роботодавця і профспілки, продовжують роботу навіть під час воєнного стану. А Фонд соціального страхування України призначає та виплачує для потерпілих внаслідок бойових дій та їх родин страхові виплати і медико-соціальну допомогу, зокрема, щомісячну компенсацію втраченого заробітку, одноразові допомоги, лікарняні тощо.

Аби адаптувати процедуру розслідування до умов війни, було напрацьовано зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.

«Проєкт змін до порядку розслідувань містить норми, які дозволять провести і завершити розслідування в умовах тих обмежень і складнощів, які спричиняє війна. Проведення розслідувань є важливим не лише з процедурних причин, від нього залежать виплати і допомоги – як для самих постраждалих, так і для їх рідних в разі смерті працівника. Тож важливо їх проводити і робити це оперативно. Наприклад, передбачається можливість зібрати комісію без залучення роботодавця та його представників, якщо вони не можуть брати участь у розслідуванні», – говорить Сергій Акопян.

Фонд соціального страхування України наголошує на потребі чіткого і безумовного дотримання інструкцій з охорони праці, слідування в укриття в разі повітряних тривог і інформування про них на підприємствах, розробленні і впровадженні алгоритмів дій працівників у випадку небезпеки.

 

Фонд виплатив 963,5 мільйона гривень щомісячних страхових виплат у липні

Щомісячні страхові виплати від Фонду соціального страхування України упродовж липня вже отримали понад 180 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх родин.

Загалом у цьому місяці перераховано на банківські картки або доставлено листоношами 963,5 мільйона гривень щомісячних страхових виплат.

Такі виплати в повному обсязі компенсують потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності та фінансуються у наступному місяці за попередній.

 

Чи оплачуються лікарняні, якщо хвороба чи травма настали внаслідок сп’яніння?

Фонд соціального страхування України опікується близько 11 мільйонами працюючих українців – навіть в умовах війни усі вони забезпечуються Фондом виплатами і допомогами. Однак у деяких випадках людина може втратити право на отримання допомоги.

Чи оплачуються лікарняні, якщо хвороба чи травма настали внаслідок сп’яніння?

? Ні, якщо непрацездатність настала внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних з ним дій, допомога за таким лікарняним не надається.

? Відмовити у призначенні матеріального забезпечення працівнику, який захворів або травмувався через сп’яніння, має комісія із соціального страхування підприємства. Підставою для такого рішення буде відмітка про виявлене сп’яніння –  вона передбачена як в паперовому, так і електронному лікарняному. Її зробить лікуючий лікар після проведення необхідних досліджень (якщо для них будуть підстави) – за результатами буде визначено наявність в організмі пацієнта алкоголю (наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин) та ступінь сп’яніння.

? Відмітка про сп’яніння в е-лікарняному означає не лише факт виявлення алкоголю чи інших речовин в організмі людини, але й свідчить, що лікар встановив причинно-наслідковий зв’язок між сп’янінням і отриманими травмами (захворюванням).

? Однак, оскільки електронний лікарняний створюється у перший день непрацездатності, на момент його формування ще можуть бути неготові результати відповідних досліджень. Тоді відмітка про сп’яніння може бути вказана лише в другому, чи навіть більш пізньому е-лікарняному, а первинний її не містить.

? У такому разі необхідно орієнтуватись на номер страхового випадку – оплаті не підлягають усі лікарняні, видані в межах одного страхового випадку, навіть якщо відмітка про сп’яніння наявна лише в одному з них.

? Номеру страхового випадку відповідають перші цифри загального номеру е-лікарняного до знаку дефісу. Докладніше про номер електронного лікарняного і його складові: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978473 або http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978473.

? Е-лікарняні стають готовими до сплати на восьмий день після дати свого закриття, тож навіть якщо позначка щодо сп’яніння з’явиться лише в другому лікарняному, комісія зможе призначити допомогу за первинним листком із врахуванням цієї інформації.

? Зверніть увагу, сп’яніння є частою причиною травм і набутих захворювань. А серед працівників, які в стані сп’яніння приступають до роботи, спостерігається високий рівень смертельного травматизму. Навіть невисокий вміст алкоголю у крові, який не має явних зовнішніх ознак, викликає зменшення швидкості рухових реакцій, знижує працездатність і уважність, прискорює стомлюваність.

 

Який розмір декретної допомоги ФССУ фінансує для жінок, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Кожна працевлаштована жінка має право на отримання від Фонду соціального страхування України допомоги по вагітності та пологах у разі початку декретної відпустки. Розмір такої допомоги становить 100% середньої заробітної плати за весь період.

Які відмінності призначення допомоги по вагітності та пологах від ФССУ діють для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи?

? У загальних випадках тривалість оплачуваної Фондом відпустки по вагітності та пологах складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів), а електронний лікарняний створюється з 30 тижня вагітності.

? Однак у разі вагітності жінок, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, тривалість листка непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами збільшується – для них лікарняний триває 180 календарних днів (90 днів до передбачуваного дня пологів і 90 днів після пологів).

? Такий лікарняний листок для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи видається на більш ранніх строках, з 27 тижня вагітності.

? Розмір допомоги збільшується відповідно – Фонд оплачує допомогу за кожен день перебування у відповідній відпустці. Виплата допомоги у пільгових розмірах при цьому компенсується за кошти державного бюджету.

? У випадку передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, у разі декретної відпустки тривалістю 126 днів, додатково до основного видається листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 14 календарних днів. Однак такий лікарняний листок не видається додаткового до листка непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами тривалістю 180 днів.

 

З початку війни Фонд направив 10 мільйонів гривень на допомоги в здійсненні поховання застрахованих осіб

Попри умови воєнного стану Фонд соціального страхування України продовжує у повному обсязі здійснювати для українців всі види виплат матеріального забезпечення. Зокрема, штатно фінансуються допомоги на поховання.

У разі смерті працівника через хворобу, травму чи інші причини, що не пов’язані із виконанням професійних обов’язків, його родині Фонд соціального страхування України виплачує грошову допомогу у розмірі 4 100 гривень для здійснення поховання. Також кошти можуть бути перераховані іншій особі, яка здійснила поховання померлого.

З початку війни ФССУ виплатив такі допомоги для понад 2,3 тисячі родин, на це направлено 10 мільйонів гривень.

Також Фонд надає допомоги на поховання в разі смерті непрацюючої особи, яка перебувала на утримані застрахованого (не мала самостійних джерел засобів до існування):

1) дружини (чоловіка);

2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних і вищих навчальних закладів з денною формою навчання – до 23 років;

3) батька, матері;

4) дідуся та бабусі за прямою лінією спорідненості.

 

 

 

Фонд виплатив вже 311 мільйонів гривень щомісячних страхових виплат у серпні

Щомісячні страхові виплати від Фонду соціального страхування України упродовж серпня вже отримали майже 47 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх родин.

Загалом у цьому місяці перераховано на банківські картки або доставлено листоношами вже понад 311 мільйонів гривень щомісячних страхових виплат, фінансування триває.

Такі виплати в повному обсязі компенсують потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності та фінансуються у наступному місяці за попередній.

 

 

Внаслідок бойових дій постраждали 529 працівників, 155 з них загинули

З початку війни внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 529 постраждалих працівників (+14 за останній тиждень).

З них під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії загинуло 155 українців.

Найбільша кількість потерпілих зареєстрована:

? у Києві – 87 постраждалих, 28 з яких травмовані смертельно;

? Миколаївській області – 69 постраждалих, 26 смертельно;

? на Дніпропетровщині – 50 постраждалих, 11 смертельно;

? Донеччині – 50 постраждалих, 10 смертельно;

? у Харківській області – 42 постраждалих, 8 смертельно;

? Вінницькій області – 35 постраждалих, 10 смертельно;

? Запорізькій області– 32 постраждалих, 3 смертельно;

? Чернігівській області – 28 постраждалих, 8 смертельно;

? Київській області – 24 постраждалих, 11 смертельно;

? Сумській області – 24 постраждалих, 9 смертельно;

? а також у Кіровоградській області – 23 постраждалих, 11 смертельно.

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров’я крім одноразових допомог також забезпечуються Фондом щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються для членів сімей загиблих працівників.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.

Нагадаємо, оперативна інформація про стан фінансування страхових виплат, лікарняних та декретних допомог щоденно оновлюється у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь