Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Пільги передбачені для військовослужбовців

Дата: 05.09.2022 14:24
Кількість переглядів: 4759

Фото без опису

Які пільги передбачені для військовослужбовців, які знаходяться на передовій

Під час повномасштабної війни Росії проти України, до лав армії мобілізувалися тисячі українців. Розповідаємо, право на які пільги вони мають.

Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне (продовольче, речове) та грошове забезпечення. Відтак військові:

• мають право на відпустку відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їхніх сімей»;

• під час воєнного стану надаються такі відпустки:

за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду, але не більше ніж 2 доби в один кінець;

за станом здоров’я у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарняної комісії;

• мобілізовані мають право на медичну допомогу у військових госпіталях;

• збереження місця роботи, посади (ст. 119 Кодексу законів про працю України);

• звільнення фізичних осіб – підприємців, які призвані під час мобілізації, від сплати єдиного соціального внеску;

• неприпинення державної реєстрації підприємницької діяльності ФОП. Йдеться про те, що у разі непровадження мобілізованими ФОПами підприємницької діяльності в період проведення мобілізації нарахування податків і зборів не здійснюється (ч. 3 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»);

• зарахування часу перебування на військовій службі до страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби;

• виплата військової пенсії на час служби. Особам, які отримують військову пенсію, у разі призову на військову службу під час мобілізації виплата пенсій не припиняється. Після звільнення зі служби виплата пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років (ч. 3 ст. 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»);

• звільнення від нарахування штрафних санкцій за невиконання фінансових зобов’язань та відсотків за кредитами;

• штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також відмотки за користування кредитом не нараховуються мобілізованим, які брали або беруть участь у бойових діях в Донецькій та Луганській областях (ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей»);

• мобілізовані особи в разі наявності підстав можуть отримати статус учасника бойових дій, який надаватиме пільги та гарантії, передбачені ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та інших нормативно-правових актах, зокрема пільги на житлово-комунальні послуги, проїзд, санаторно-курортне лікування, отримання земельних ділянок, житла тощо.

 

Військовослужбовці строкової військової служби можуть безкоштовно користуватися усіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі).

Військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи за наявності посвідчення встановленого зразка, а за потреби електронного квитка (в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду), який видається на безоплатній основі можуть безкоштовно користуватися усіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів.

Безоплатне перевезення до 20 тонн особистого майна в контейнерах з попереднього місця проживання до нового залізничним транспортом, а там, де такого виду транспорту немає, — іншими видами транспорту (за винятком повітряного), при переведенні на нове місце проходження військової служби або звільненні з військової служби. У разі перевезення особистого майна в окремому вагоні, багажем та дрібним виправленням їм відшкодовуються фактичні витрати, але не більше вартості перевезення майна в контейнері вагою 20 тонн.

Придбання проїзних документів для себе та членів своєї сім'ї на всі види транспорту поза чергою при направленні у відрядження, до нового місця проходження військової служби, а також до місця використання відпустки та назад.

Бронювання та отримання поза чергою місця в готелі на підставі посвідчення про відрядження.

50-відсоткова знижка при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом відповідно до закону для військовослужбовців, які стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій, учасників бойових дій та прирівняних до них осіб.

Пільги по кредитним зобов’язанням

Військовослужбовці, призвані на військову службу під час мобілізації мають право на відстрочку нарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом.

Податкові пільги

Державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію не припиняється.

У разі непровадження ними підприємницької діяльності у період проведення мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам — підприємцям не здійснюється.

Пільги на оздоровлення

Військовослужбовці мають право на безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я. Військовослужбовці щорічно проходять медичний огляд, щодо них проводяться лікувально-профілактичні заходи.

Військовослужбовці мають право на пільгову оплату вартості путівок не більше одного разу на рік на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів (крім військовослужбовців строкової військової служби). Пільга надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів.

Безоплатне надання путівки до санаторно-курортного закладу для продовження лікування відповідно до висновку ВЛК після стаціонарного лікування в госпіталі. Якщо військовослужбовець потребує сторонньої допомоги відповідно до висновку військово-лікарської комісії, то особі, яка його супроводжує, безоплатно надається путівка до цього санаторно-курортного закладу без права лікування (така особа має бути старша 16 років та не мати інвалідності І групи).

Безоплатну психологічну допомогу можуть отримати військовослужбовці, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, чи виконували службово-бойові завдання в екстремальних (бойових) умовах.

Забезпечення житлом

Військовослужбовці мають право на забезпечення державою жилим приміщенням або за бажанням відповідною грошовою компенсацією та на першочергове встановлення квартирного телефону, а також першочергове встановлення квартирної охоронної сигналізації (крім військовослужбовців строкової військової служби).

Відповідно до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 на виконання Указів Президента України в умовах воєнного стану військовослужбовцям, починаючи з 24 лютого 2022 року, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 грн в розрахунку на місяць.

 

Окрім цього, військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів ? розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах. Ця виплата нараховується з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць пропорційно кількості днів участі у бойових діях та заходах.

Грошове забезпечення військовослужбовця складається з:

- щомісячного основного виду грошового забезпечення (посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років);

- щомісячного додаткового виду грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, премія, винагорода військовослужбовцям, які обіймають посади, пов’язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту;

- одноразового додаткового виду грошового забезпечення (винагороди (крім винагороди військовослужбовцям, які обіймають посади, пов’язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту) та допомоги).

- Виплата додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

Військова частина подає заявку на отримання коштів до Міністерства Оборони України. Після цього вона отримує кошти від Міністерства і переказує їх на рахунок конкретного військовослужбовця. Рахунок має завчасно бути вказаний у фінансовій службі частини.

У разі необхідності за консультацією варто звернутися на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони України за телефоном (044) 271−35−59.

 

ЗАКОН УКРАЇНИ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» читайте за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

Учасники бойових дій можуть отримати пільги та гарантії, передбачені законом Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12#Text) та інших нормативно-правових актах, а саме:

пільги на житлово-комунальні послуги;

проїзд;

санаторно-курортне лікування;

отримання земельних ділянок;

житла тощо.

Також читайте :Допомога та пільги для учасників бойових дій і їхніх дітей: де, як, скільки (https://finance.ua/ua/saving/dopomoga-ta-pilgi-uczasnykam-bojovyh-dij#headline_23)


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь