Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Держспоживслужба інформує

Дата: 22.09.2022 08:20
Кількість переглядів: 780

Фото без опису

БЕЗПЕКА в закладах освіти  ПІД ЧАС РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КОРОНАВІРУСУ

Розпочався новий навчальний рік, а вже, на жаль,  зафіксовані випадки захворювань на COVID-19 серед учнів та вчителів навчальних закладів. Тільки дотримання протиепідемічних заходів допоможе запобігти поширенню хвороби. Все таки більше хворіють школярі, які відвідують навчальні заклади, перебувають у місцях  скупчення, багато контактують між собою

За можливості МОЗ радить застосовувати ті чи інші профілактичні або протиепідемічні обмеження. На національному рівні не планується впроваджувати загальнонаціональний локдаун або якісь заходи з обмеження, але тим не менш на місцевому рівні  в залежності від безпекової, епідеміологічної ситуації можуть застосовуватися ті чи інші профілактичні заходи з протидії ковіду, введені відповідними рішеннями комісії ТЕБ та НС. Такі заходи можуть зменшувати кількість нових випадків коронавірусної хвороби. Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін наголосив, що при запровадженні карантинних обмежень важливо зберігати баланс між безпековими питаннями та впливом цих заходів на зростання кількості випадків захворювання на коронавірусну хворобу і нагадав, що у зв’язку з оголошенням в Україні воєнного стану протиепідемічні заходи в країні не були скасовані, а лише призупинені.

Тож вважаємо за необхідне в черговий раз нагадати основні правила поведінки під час епідемії коронавірусної хвороби COVID-19 для дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів:

Під час карантину у дошкільних закладах заборонено:

  • використання м’яких іграшок;
  • перебування у вуличному взутті всередині приміщень;
  • проведення батьківських зборів (окрім тих, що проводяться дистанційно).

На період карантину рекомендується:

  • розробити адаптивний графік прогулянок та занять з метою недопущення об'єднання/змішування груп;
  • проводити додаткові ігри та вправи, які 6 доносили дітям важливість індивідуальних заходів профілактики та фізичного дистанціювання;
  • надавати пріоритет фізичним активностям та іграм, що проводяться на відкритому повітрі;
  • переформатувати розміщення у кімнатах для занять таким чином, щоб забезпечити максимально можливе фізичне дистанціювання;
  • обмежити заняття та ігри, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом;
  • обмежити заняття та ігри, що потребують використання значної кількості додаткового інвентарю;
  • забезпечити процес організації харчування, що дозволяє мінімізувати кількість дітей, які харчуються одночасно.

Під час занять діти та вихователі можуть не носити захисні маски. При цьому працівники садочку повинні використовувати засоби індивідуального захисту, коли  спілкуються між собою та пересуваються приміщенням. 

Після виявлення в дитини симптомів COVID-19 у кімнаті, де вона перебувала, необхідно провести провітрювання поза розкладом та дезінфекцію поверхонь.

 

Керівник закладу дошкільної освіти має забезпечити:

  • Температурний скринінг дітей безконтактним термометром при вході у заклад. Ранкове приймання дитини до закладу та передачу після закінчення дня, проводить вихователь групи на території закладу, за межами його будівлі.
  • Організацію збору використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери з кришками та поліетиленовими пакетами.
  • Проведення навчання працівників щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту та їх утилізації.
  • Вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів.
  • Провітрювання приміщень не менш ніж 15 хвилин перед відкриттям та почергове провітрювання кімнат протягом дня за відсутності дітей.
  • Забезпечення медичних пунктів закладу необхідними засобами та обладнанням.
  • Розміщення інформації про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю.
  • Необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (a6o електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо).
  • Обмеження проведення масових заходів у закритих приміщеннях.

 

Згідно  протиепідемічних заходів у закладах освіти (загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої ) на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19),

керівник та медичний персонал закладу освіти, або відповідальна особа, яка пройшла відповідний інструктаж та призначена наказом керівника закладу, забезпечують:

  • щоденний контроль за виконанням заходів;
  • проведення роз'яснювальної роботи щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби (СОVID-19) , інформування  з питань вакцинації;
  • недопущення до роботи персоналу, визначеного таким, який потребує самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • проведення інструктажу для працівників щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції (СОVID-19), дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів.

Протиепідемічними заходами передбачено:

  •  Вхід до приміщень закладу  усіх учасників освітнього процесу, зокрема батьків здобувачів освіти, можливий за умови використання засобів індивідуального захисту;
  • Засоби індивідуального захисту можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях;
  • Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов’язковим;
  • Для учнів 1 - 4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти дозволяється без використання засобів індивідуального захисту;
  • Здобувачі освіти старші 12 років, обов’язково використовують індивідуальні засоби захисту в процесі пересування приміщеннями закладу освіти;
  • В процесі викладання навчальної дисципліни педагогічним працівникам рекомендовано використовувати захисні щитки.

Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом. Використання антисептиків доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками з метою знезараження або як заміна миття рук або антисептичної обробки не рекомендується.

 

                                                                         

Бережіть воду - піклуйтесь про майбутнє.

У  криницях масово зникає вода. Прогнози дуже песимістичні: якщо і надалі будуть такі посушливі роки, води в криницях не буде. Зміна кліматичних умов, відсутність снігу взимку і брак опадів влітку потягнули за собою зникнення води у підземних і поверхневих шарах, що привело до зниження рівня водоносного горизонту та до дефіциту води. Така ситуація є типовою для всієї України. В посушливі роки від нестачі води страждають і жителі населених пунктів громади: Ниври, Лосяча, Скали-Подільської, Іванкова, Турильчого. Тому сьогодні питання водозабезпечення стоїть гостро як ніколи. У 80-х роках минулого століття на Борщівщині працювала геологорозвідувальна експедиція, яка дослідила, що Скала-Подільська лежить на підземному морі питної води. Скважини пробурили у селі Бережанка. Аналіз води із джерел показав її надзвичайно високу якість, крім запаху сірководню. І почалась робота, яка так і не завершилась. Із вводом  водогону у дію, понад 30 тисяч населення Борщівщини мало бути забезпечене якісною питною водою в достатній кількості. Сьогодні ж починається усе з нуля, вишукуються джерела для фінансування у такий скрутний для країни час. Метеорологи запевняють, що посушливі роки чекають нас і в майбутньому.

Гігієнічні вимоги, що визначають придатність води для пиття включають: безпеку в епідемічному відношенні, не шкідливість хімічного складу, сприятливі органолептичні властивості, радіаційну безпеку.
За санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками питна вода має відповідати вимогам державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 2.2.4-171-10.
Безпека питної води в епідемічному відношенні визначається показниками, що характеризується достатньо високою вірогідністю: відсутність в ній небезпечних для здоров’я людей бактерій, вірусів та інших біологічних включень
.

У сільських населених пунктах, де відсутнє централізоване водовідведення, для скидання стічних вод населення користується септиками або вигрібними ямами, використання яких спричиняє тенденцію погіршення екологічного стану джерел водопостачання, що призводить до їх забруднення патогенними бактеріями та вірусами. Така ж ситуація і в селищі, де відсутні очисні споруди, стоки без очистки роками просочуються в землю, забруднивши водоносний горизонт, так як питна вода, що забезпечує частину селища, не відповідає встановленим вимогам. По результатах дослідження питної води,  проведених в серпні місяці, комбінату комунальних підприємств  спрямовано «Пропозиції  про усунення причин і умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства», на виконання яких проведено дезінфекцію  джерел водопостачання.

 

У вересні проведено повторний відбір проб питної води для лабораторних досліджень в смт Скала-Подільська з артсвердловин № 1 і № 2 по вул. Грушевського. Згідно експертного висновку Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби отримано результати випробувань, проведено їх гігієнічну оцінку. Проведена дезінфекція  джерел водопостачання параметрів водопровідної води не змінила, очікуваного результату щодо усунення забруднення немає. Комбінатом комунальних підприємств за сприяння селищної ради проведено  пошук альтернативного джерела водопостачання для забезпечення доброякісною питною водою школи і дошкільного закладу, проведено дослідження питної води і підведено її  до закладів. Роботи по пошуку альтернативних джерел водопостачання для забезпечення  доброякісною і в достатній кількості питною водою населення, продовжуються.

Як правило, питна вода з колодязів, каптажів використовується без попереднього очищення та знезараження, не відповідає санітарним нормам благоустрій прилеглої території до криниць, відсутність стоку і можливість підтоку дощових вод, що може стати фактором, коли вода не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам. Забруднений водоносний горизонт свідчить про неграмотне або надлишкове використання  мінеральних добрив, розташування поряд з колодязем водопроникних збірників стічних вод, гноєсховищ. З метою попередження виникнення метгемоглобінемії , особливо у дітей до 3-ох років, необхідно проводити лабораторні дослідження питної води, якою користуються  вагітні жінки  в третьому триместрі вагітності, у випадку її невідповідності  рекомендовано вагітним  і сім’ям, де є діти до 3-ох років  для споживання використовувати воду  з  джерела, питна вода якого відповідає нормованим показникам, або використовувати для пиття та приготування страв бутильовану воду.

Бережіть  своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей, не забруднюйте джерел питної води.

                                                                                       

Осінь –пора грибів Держпродспоживслужба застерігає про небезпеку отруєння грибами.

 

   Вже почався грибний сезон в Україні. Зараз з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Варто відзначити, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти.

Застерігаємо: не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах: безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Купуючи гриби, необхідно вимагати у продавців відповідні документи, що засвідчують їх якість та безпечність, зокрема експертні висновки акредитованих лабораторій на вміст радіонуклідів у продукції.


З метою безпеки для життя та здоров’я необхідно дотримуватись наступних заходів безпеки:


Якщо пішли до лісу збирати гриби, то пам’ятайте:


– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;


– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях;


– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;


– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;


– не вживайте сирих грибів.


   Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому посуді.


   Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми.


   Найотруйнішими є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

- нудота,

- блювання;

- різкий біль у животі;

- діарея;

- запаморочення;

- підвищення температури тіла;

- зниження пульсу;

- задуха;

- судоми;

- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

- поява галюцинацій та марення.

Найголовніше – негайно зверніться за медичною допомогою, ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!

До надання медичної допомоги хворому, щоб видалити токсини, слід негайно  неодноразово промити шлунок.. Хворий до госпіталізації повинен дотримуватись постільного режиму, щоб не прискорився кровообіг. Категорично протипоказані алкогольні напої, які прискорюють всмоктування отрути.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Основною причиною смертельних випадків є пізнє звернення  людей за медичною допомогою. Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння та довший період лікування. Дбайте про своє здоров’я!

 

Любителі збирання грибів, будьте уважні і обережні, не ризикуйте здоров’ям – і своїм, і своїх близьких.

 

                                                                       Держпродспоживслужби

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь