Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Держспоживслужба інформує

Дата: 22.09.2022 08:28
Кількість переглядів: 190

КОРОНАВІРУС: профілактика інфікування і поширення

 

В осінньо-зимовий час та особливо в період воєнного стану, зростає ризик захворювання на грип та коронавірусну інфекцію, оскільки відмічається інтенсивна внутрішня міграція населення.

 Як запобігти інфікуванню коронавірусом?

1.Одним із надійніших методів захисту від інфекції є вакцинація, яка має наступні переваги:

  • ефективність вакцин становить 70-90%,
  • вакцини дієві проти різних штамів,
  • інфікування трапляється рідше і хвороба протікає набагато легше,
  • в разі захворювання поширення вірусу знижується та скорочується за часом,
  • зменшує потребу в реанімації,
  • запобігає летальним випадкам.

Щоб захистити неповнолітніх від COVID-19, в Україні вже дозволили вакцинацію дітей від 5 років.

Окрім вакцинації, варто врахувати кілька простих порад, щоб зменшити ризик інфікування :

2. Не торкайтеся до потенційно забруднених вірусом поверхонь.

3. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком. 

Миття рук з милом:

  • тривалість процедури — 20–40 с;
  • обов’язкова процедура після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  • тривалість обробки — близько 30 с;
  • особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
  • обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із потенційно забрудненими об’єктами;
  • у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;
  • контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

4. Уникайте скупчення людей.

5. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

 

6. Використовуйте захисну маску:

 

  • обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Використовуйте маску правильно:

  • вона має покривати ніс і рот;
  • вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
  • заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  • міняйте маску кожні чотири години;
  • не використовуйте маску повторно.

 Загальні рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19:

  • Проводити наскрізне провітрювання приміщень та проведення вологих прибирань із використанням дезінфекційних засобів у приміщеннях;
  • не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
  • виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками гострого респіраторного захворювання (в разі виявлення такої особи, вжити заходів для ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я);
  • обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
  • забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил
    особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);
  • проводити регулярну обробку рук спиртовмісним засобом та/або мити їх з милом;
  • забезпечити медичні пункти необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо);
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни (при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом);

Пам’ятайте: профілактика – запорука здоров’я, бережіть себе.

 

ЯК ЗАХИСТИТИ ВЛАСНЕ ДОМОГОСПОДАРСТВО від африканської чуми свиней

Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней у господарстві та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!

У хворих тварин захворювання проявляється зазвичай лихоманкою, геморагічним діатезом (множинні крововиливи), ціанозом шкіри (синюшністю) та дистрофічно-некротичними змінами в паренхіматозних органах. Хоча іноді захворювання може перебігати латентно (без клінічних проявів).

 

Важливо!

Для АЧС характерні наступні ознаки:

  • раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40,5-42 град. С;
  • зниження апетиту, в’ялість швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок,хитка хода,посилена спрага;
  • ядуха,кашель,блювота,діарея (іноді з кров’ю або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок,можливі аборти у самок;
  • червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді,вухах, п’ятачку та кінцівках.

До захворювання особливо чутливі свійські свині, незалежно від породи та віку. Навпаки, дикі свині менш чутливі до збудника АЧС і тому являються резервуаром та джерелом вірусу у природі.

Разом з цим, постійним резервуаром та переносником збудника АЧС в природі є також аргасові кліщі, в організмі яких вірус може зберігатися декілька років і навіть передаватися своєму наступному поколінню.

З організму хворих тварин збудник виділяється з усіма екскретами та секретами, тим самим потрапляє в зовнішнє середовище (вода, корми, гній, підстилка, різні предмети догляду за тваринами, спецодяг персоналу, тощо), які виступають в ролі факторів передавання збудника АЧС від хворих свиней до здорових. Зараження відбувається при контакті здорової тварини з вірусом АЧС (з вдиханням, водою або кормом, через травмовану шкіру тощо).

Люди (особливо мисливці, грибники та рибалки), а також різні види тварин (будь-які дикі чи бродячі, птахи, гризуни і навіть комахи) можуть бути переносити вірус АЧС.

Разом з цим, активні бойові дії на території України спонукають диких тварин, зокрема і диких кабанів, шукати більш безпечні й тихі місця для мешкання, що призводить до їх вимушеної міграції на інші території та може призвести до поширення інфекції на великі відстані.

 

Важливо!

Вірус АЧС залишається життєздатним:

- в м’ясі від хворих тварин –до 155 днів;

- у гною та грунті – до 200 діб;

- у трупах свиней – до 2,5 місяців;

- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

- в солонині- до 1 року;

- в замороженому м’ясі – до 3 років.

Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності. Зокрема, не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання або відвідування лісу).

Узагальнюючи вищенаведене, рекомендуємо власникам господарств, що вирощують свиней, посилити заходи біобезпеки і дотримуватися наступних правил:

? не завозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;

? своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;

? утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;

? періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;

? не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);

? не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;

? здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;

? утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;

? негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.

Борщівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, щодо напруженої епізоотичної ситуації в Україні відносно АЧС і наголошує суворо дотримуватись профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, а при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати.

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:

Борщівське управління Держпродспоживслужби

Борщівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Борщів, вул. Промислова, тел.2-13-12, у вихідні дні 0981717085.

                                                                           

Держпродспоживслужби

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь