Держспоживслужба інформує

Дата: 22.09.2022 08:28
Кількість переглядів: 852

Фото без опису

КОРОНАВІРУС: профілактика інфікування і поширення

 

В осінньо-зимовий час та особливо в період воєнного стану, зростає ризик захворювання на грип та коронавірусну інфекцію, оскільки відмічається інтенсивна внутрішня міграція населення.

 Як запобігти інфікуванню коронавірусом?

1.Одним із надійніших методів захисту від інфекції є вакцинація, яка має наступні переваги:

  • ефективність вакцин становить 70-90%,
  • вакцини дієві проти різних штамів,
  • інфікування трапляється рідше і хвороба протікає набагато легше,
  • в разі захворювання поширення вірусу знижується та скорочується за часом,
  • зменшує потребу в реанімації,
  • запобігає летальним випадкам.

Щоб захистити неповнолітніх від COVID-19, в Україні вже дозволили вакцинацію дітей від 5 років.

Окрім вакцинації, варто врахувати кілька простих порад, щоб зменшити ризик інфікування :

2. Не торкайтеся до потенційно забруднених вірусом поверхонь.

3. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком. 

Миття рук з милом:

  • тривалість процедури — 20–40 с;
  • обов’язкова процедура після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  • тривалість обробки — близько 30 с;
  • особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
  • обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із потенційно забрудненими об’єктами;
  • у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;
  • контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

4. Уникайте скупчення людей.

5. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

 

6. Використовуйте захисну маску:

 

  • обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Використовуйте маску правильно:

  • вона має покривати ніс і рот;
  • вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
  • заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  • міняйте маску кожні чотири години;
  • не використовуйте маску повторно.

 Загальні рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19:

  • Проводити наскрізне провітрювання приміщень та проведення вологих прибирань із використанням дезінфекційних засобів у приміщеннях;
  • не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
  • виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками гострого респіраторного захворювання (в разі виявлення такої особи, вжити заходів для ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я);
  • обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
  • забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил
    особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);
  • проводити регулярну обробку рук спиртовмісним засобом та/або мити їх з милом;
  • забезпечити медичні пункти необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо);
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни (при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом);

Пам’ятайте: профілактика – запорука здоров’я, бережіть себе.

 

ЯК ЗАХИСТИТИ ВЛАСНЕ ДОМОГОСПОДАРСТВО від африканської чуми свиней

Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней у господарстві та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!

У хворих тварин захворювання проявляється зазвичай лихоманкою, геморагічним діатезом (множинні крововиливи), ціанозом шкіри (синюшністю) та дистрофічно-некротичними змінами в паренхіматозних органах. Хоча іноді захворювання може перебігати латентно (без клінічних проявів).

 

Важливо!

Для АЧС характерні наступні ознаки:

  • раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40,5-42 град. С;
  • зниження апетиту, в’ялість швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок,хитка хода,посилена спрага;
  • ядуха,кашель,блювота,діарея (іноді з кров’ю або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок,можливі аборти у самок;
  • червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді,вухах, п’ятачку та кінцівках.

До захворювання особливо чутливі свійські свині, незалежно від породи та віку. Навпаки, дикі свині менш чутливі до збудника АЧС і тому являються резервуаром та джерелом вірусу у природі.

Разом з цим, постійним резервуаром та переносником збудника АЧС в природі є також аргасові кліщі, в організмі яких вірус може зберігатися декілька років і навіть передаватися своєму наступному поколінню.

З організму хворих тварин збудник виділяється з усіма екскретами та секретами, тим самим потрапляє в зовнішнє середовище (вода, корми, гній, підстилка, різні предмети догляду за тваринами, спецодяг персоналу, тощо), які виступають в ролі факторів передавання збудника АЧС від хворих свиней до здорових. Зараження відбувається при контакті здорової тварини з вірусом АЧС (з вдиханням, водою або кормом, через травмовану шкіру тощо).

Люди (особливо мисливці, грибники та рибалки), а також різні види тварин (будь-які дикі чи бродячі, птахи, гризуни і навіть комахи) можуть бути переносити вірус АЧС.

Разом з цим, активні бойові дії на території України спонукають диких тварин, зокрема і диких кабанів, шукати більш безпечні й тихі місця для мешкання, що призводить до їх вимушеної міграції на інші території та може призвести до поширення інфекції на великі відстані.

 

Важливо!

Вірус АЧС залишається життєздатним:

- в м’ясі від хворих тварин –до 155 днів;

- у гною та грунті – до 200 діб;

- у трупах свиней – до 2,5 місяців;

- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

- в солонині- до 1 року;

- в замороженому м’ясі – до 3 років.

Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності. Зокрема, не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання або відвідування лісу).

Узагальнюючи вищенаведене, рекомендуємо власникам господарств, що вирощують свиней, посилити заходи біобезпеки і дотримуватися наступних правил:

? не завозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;

? своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;

? утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;

? періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;

? не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);

? не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;

? здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;

? утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;

? негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.

Борщівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, щодо напруженої епізоотичної ситуації в Україні відносно АЧС і наголошує суворо дотримуватись профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, а при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати.

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:

Борщівське управління Держпродспоживслужби

Борщівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Борщів, вул. Промислова, тел.2-13-12, у вихідні дні 0981717085.

                                                                           

Держпродспоживслужби

 


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь