Держспоживслужба інформує
КОРОНАВІРУС: профілактика інфікування і поширення
В осінньо-зимовий час та особливо в період воєнного стану, зростає ризик захворювання на грип та коронавірусну інфекцію, оскільки відмічається інтенсивна внутрішня міграція населення.
Як запобігти інфікуванню коронавірусом?
1.Одним із надійніших методів захисту від інфекції є вакцинація, яка має наступні переваги:
- ефективність вакцин становить 70-90%,
- вакцини дієві проти різних штамів,
- інфікування трапляється рідше і хвороба протікає набагато легше,
- в разі захворювання поширення вірусу знижується та скорочується за часом,
- зменшує потребу в реанімації,
- запобігає летальним випадкам.
Щоб захистити неповнолітніх від COVID-19, в Україні вже дозволили вакцинацію дітей від 5 років.
Окрім вакцинації, варто врахувати кілька простих порад, щоб зменшити ризик інфікування :
2. Не торкайтеся до потенційно забруднених вірусом поверхонь.
3. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.
Миття рук з милом:
- тривалість процедури — 20–40 с;
- обов’язкова процедура після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету;
Обробка рук спиртовмісним антисептиком:
- тривалість обробки — близько 30 с;
- особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
- обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із потенційно забрудненими об’єктами;
- у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;
- контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).
4. Уникайте скупчення людей.
5. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.
6. Використовуйте захисну маску:
- обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
- якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.
Використовуйте маску правильно:
- вона має покривати ніс і рот;
- вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
- заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
- не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
- міняйте маску кожні чотири години;
- не використовуйте маску повторно.
Загальні рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19:
- Проводити наскрізне провітрювання приміщень та проведення вологих прибирань із використанням дезінфекційних засобів у приміщеннях;
- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
- виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками гострого респіраторного захворювання (в разі виявлення такої особи, вжити заходів для ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я);
- обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил
особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо); - проводити регулярну обробку рук спиртовмісним засобом та/або мити їх з милом;
- забезпечити медичні пункти необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо);
- дотримуватися правил респіраторної гігієни (при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом);
Пам’ятайте: профілактика – запорука здоров’я, бережіть себе.
ЯК ЗАХИСТИТИ ВЛАСНЕ ДОМОГОСПОДАРСТВО від африканської чуми свиней
Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней у господарстві та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!
У хворих тварин захворювання проявляється зазвичай лихоманкою, геморагічним діатезом (множинні крововиливи), ціанозом шкіри (синюшністю) та дистрофічно-некротичними змінами в паренхіматозних органах. Хоча іноді захворювання може перебігати латентно (без клінічних проявів).
Важливо! Для АЧС характерні наступні ознаки:
|
До захворювання особливо чутливі свійські свині, незалежно від породи та віку. Навпаки, дикі свині менш чутливі до збудника АЧС і тому являються резервуаром та джерелом вірусу у природі.
Разом з цим, постійним резервуаром та переносником збудника АЧС в природі є також аргасові кліщі, в організмі яких вірус може зберігатися декілька років і навіть передаватися своєму наступному поколінню.
З організму хворих тварин збудник виділяється з усіма екскретами та секретами, тим самим потрапляє в зовнішнє середовище (вода, корми, гній, підстилка, різні предмети догляду за тваринами, спецодяг персоналу, тощо), які виступають в ролі факторів передавання збудника АЧС від хворих свиней до здорових. Зараження відбувається при контакті здорової тварини з вірусом АЧС (з вдиханням, водою або кормом, через травмовану шкіру тощо).
Люди (особливо мисливці, грибники та рибалки), а також різні види тварин (будь-які дикі чи бродячі, птахи, гризуни і навіть комахи) можуть бути переносити вірус АЧС.
Разом з цим, активні бойові дії на території України спонукають диких тварин, зокрема і диких кабанів, шукати більш безпечні й тихі місця для мешкання, що призводить до їх вимушеної міграції на інші території та може призвести до поширення інфекції на великі відстані.
Важливо! Вірус АЧС залишається життєздатним: - в м’ясі від хворих тварин –до 155 днів; - у гною та грунті – до 200 діб; - у трупах свиней – до 2,5 місяців; - у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців; - в солонині- до 1 року; - в замороженому м’ясі – до 3 років. |
Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності. Зокрема, не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання або відвідування лісу).
Узагальнюючи вищенаведене, рекомендуємо власникам господарств, що вирощують свиней, посилити заходи біобезпеки і дотримуватися наступних правил:
? не завозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;
? своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
? утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;
? періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
? не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
? не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
? здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;
? утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;
? негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.
Борщівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, щодо напруженої епізоотичної ситуації в Україні відносно АЧС і наголошує суворо дотримуватись профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, а при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати.
Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:
Борщівське управління Держпродспоживслужби
Борщівська районна державна лікарня ветеринарної медицини
м. Борщів, вул. Промислова, тел.2-13-12, у вихідні дні 0981717085.
Держпродспоживслужби