Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

День пам'яті жертв голодоморів

Дата: 26.11.2022 11:08
Кількість переглядів: 464

Шановні мешканці громади!

    У ці дні вся Україна у жалобі схиляє голову перед нашими співвітчизниками – жертвами Голодомору 1932-1933 років. Багато трагедій пережив український народ, але жахливішого лиха, як Голодомор, історія не знає. Він є однією з найстрашніших катастроф в історії всього людства. За своїм вражаючим масштабом Голодомор можна порівняти тільки з втратами нашого народу від Другої світової війни.

 У цей скорботний день ми згадуємо трагедію вселенського масштабу – геноцид українського народу, вчинений комуномосковським режимом. Голодомор став національною трагедією і окремою сторінкою в історії українського народу, про яку ми згадуємо з глибоким сумом та гіркотою. Україна втратила мільйони своїх кращих синів та дочок.

 Голодомор – не просто історичний факт, а глибока духовна рана, яка нестерпним болем пронизує пам’ять і його очевидців, і сучасне покоління. У період з квітня 1932 по листопад 1933 роки, тобто приблизно за 500 днів, в Україні загинули мільйони безневинних людей. На підтвердження страшних наслідків Голодомору в Україні дослідники називають різні цифри жертв:  щодня вмирало приблизно 25 тис. осіб, тобто понад 1000 осіб щогодини, або ж – 17 осіб щохвилини.

 Спільний біль, спільна пам’ять, спільний обов’язок – ці слова стосуються не тільки нашого минулого, але й мають сенс у нашому сьогоденні. Нащадки тих, котрі мордували голодом українців, нині плюндрують нашу землю та ставлять увесь світ перед загрозою  нового голодомору. Московіти не скривають справжніх своїх прагнень  - «оні готови повторить». Ми повинні закарбувати в своїх серцях пам’ять про невинно позбавлених життя наших земляків, фіксувати кожну мить нинішньої боротьби України проти орди.

 Наш обов’язок – зробити все, аби зболена пам'ять про заморених голодом, розстріляних, закатованих була живою для нинішніх та прийдешніх поколінь, аби ніколи не допустити подібного на нашій українській землі та в світі, берегти мир і спокій, жити у злагоді і порозумінні.

 Тож запрошую всіх жителів Скала-Подільської територіальної громади приєднатися до всеукраїнської акції "Запали свічку" та о 16 годині в суботу у вікнах своїх осель засвітити свічки пам’яті за жертвами українського народу.

 Вічна пам'ять загиблим і вічна слава Україні!

З повагою,

селищний голова                                                    Ігор ЛОБОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь