Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Насильству немає виправдання

Дата: 25.11.2022 10:06
Кількість переглядів: 159

   Фото без опису

   Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Розпочинається дана кампанія 25 листопада, відзначенням Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Проведення акції націлене на привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Насильство стосовно жінок є структурним і глобальним явищем, для якого не існує соціальних, економічних, чи національних кордонів. Воно являє собою серйозне порушення прав людини, найбільш кричущу форму дискримінації за ознакою статі, однак все ще залишається великою мірою безкарним.

Ситуації збройного конфлікту, період постконфліктного врегулювання та випадки вимушеного переселення можуть посилювати масштаби та інтенсивність вже наявних форм насильства, а також призводити до появи його нових форм.

Розрізняють такі види насильства:

  • фізичне насильство умисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до травмування, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди честі та гідності, в окремих випадках, до смерті постраждалої.
  • сексуальне насильство - включаючи зґвалтування, що недвозначно покриває всі сексуальні активності з особою без її згоди, а також сексуальні домагання, жіноче обрізання, примусову стерилізацію, примусовий аборт;
  • примусовий шлюб;
  • психологічне насильство - насильство, пов'язане з дією однієї особи або групи осіб на психіку іншої особи шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю.
  • переслідування (сталкінг);
  • економічне насильство - умисне позбавлення однією особою іншої людини  житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалі мають передбачене законом право.

Взагалі, відкрито говорити про проблему дуже складно вже через те, що більшість випадків насильства щодо жінок трапляється в сім’ї і більшість  вважає це особистою справою кожного. Домашнє насильство, на жаль, існує в усіх країнах, містах та соціальних групах, з ним стикаються люди з різним рівнем доходів та освіти. 

На сьогодні в Україні дієвим механізмом захисту жінок, зокрема, від домашнього насильства є механізм, передбачений Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Жертва домашнього насильства, зокрема, жінка має право на:

надання інформації про права та можливості реалізації таких прав зрозумілою їй мовою або через перекладача чи залучену третю особу, яка володіє мовою, зрозумілою постраждалій;

забезпечення доступу до загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб для отримання соціальних послуг медичної, соціальної, психологічної допомоги;

надання у разі потреби тимчасового притулку для безпечного розміщення;

забезпечення постраждалій доступу до правосуддя та інших механізмів юридичного захисту, у тому числі шляхом надання безоплатної правової допомоги у порядку, встановленому Законом України «Про безоплатну правову допомогу»;

надання консультацій щодо всіх форм домашнього насильства анонімно або з належним дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом.

Таким чином, постраждала з метою отримання допомоги/консультації може звернутися до:

  • Національної поліції України, зателефонувавши 102 або 0 800 500 202;
  • Національної гарячої лінії із запобігання домашньому насильству, зателефонувавши 0800 500 335;
  • Урядової безкоштовної цілодобової «гарячої» лінії для жертв домашнього насильства, зателефонувавши 1547;
  • Цілодобової гарячої лінії безоплатної правової допомоги, зателефонувавши 0 800 213 103;
  • Асоціації жінок-юристок «Юрфем», зателефонувавши +380676172002.

Також ви можете поспілкуватися з фахівцями  установи,  які надають інформаційну, консультативну допомогу  та корисні поради куди можна звернутись, якщо ви  стали жертвою домашнього насильства за Адресоюсмт. Скала-Подільська, вул. Івана Франка, буд 2-Е.

За вчинення домашнього насильства в Україні передбачена кримінальна відповідальність, яка встановлена статтею 126-1 Кримінального кодексу України.

«Чи то вдома, чи на вулиці, чи під час війни, насильство щодо жінок та дівчат є порушенням прав людини пандемічних масштабів, яке має місце в публічному та приватному просторах» ООН Жінки

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь