Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

2 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА СКАСУВАННЯ РАБСТВА

Дата: 02.12.2022 15:14
Кількість переглядів: 355

Фото без опису

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Зараз, в наш високотехнологічний і цивілізований вік, рабство здається чимось давно забутим, яке давно пішло в далеке середньовічне минуле. Але, на жаль, це не так. І тепер, досі процвітає у світі торгівля людьми.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. Торгівля людьми може відбуватись у різних формах.

Як показує практика у переважній більшості злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, вже тоді, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків.

Для того, щоб уникнути негативних наслідків у майбутньому та не потрапити в рабство необхідно дотримуватись наступних порад.

Насамперед нікому не довіряйте Ваш паспорт. Документи, які засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас. Повідомте своїм рідним, друзям чи близьким детальну інформацію про своє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого закордонного паспорту і контракту.

Перед від’їздом за кордон з’ясуйте номери телефонів українських посольств та консульських представництв у країні, до якої Ви виїжджаєте. Якщо Ви опинилися у скрутній ситуації, залишилися без паспорту або Вам хтось загрожує, звертайтесь до представників посольств своєї країни. Також Ви можете скористатися послугами неурядових організацій та служб, які активно працюють в зарубіжних країнах, надаючи допомогу особам, які опинились у складному становищі.

Важливо пам’ятати, що термін перебування на території іноземної держави зазначений у Вашій візі. Порушення візового режиму унеможливлює Ваш наступний виїзд за кордон.

Як будь-який злочин, рабство і рабськоподібні практики існують і поширюються, в тому числі, за мовчазної згоди і потурання більшості. Тож процеси скасування рабства потребують широкого суспільного розголосу на національному та міжнародному рівнях. Бо байдужість створює підґрунтя для повернення рабства у сучасний світ.

Цифри і факти

Близько 40,3 мільйона людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 мільйона жертв примусової праці та 15,4 мільйона жертв примусових шлюбів.

З тисячі осіб в світі п’ятеро є жертвами сучасних работоргівців.

Один з чотирьох жертв – дитина.

З 24,9 мільйона жертв примусової праці 16 мільйонів знаходяться в приватному секторі, виконуючи роботу по дому, працюючи на будівництві або в сільському господарстві, 4,8 мільйона є жертвами сексуальної експлуатації, і 4 мільйони експлуатуються державною владою. Жінки і дівчата складають 99 відсотків числа всіх жертв, зайнятих у комерційній секс-індустрії, а також 58% в інших секторах тіньової економіки.

Куди звертатись в разі якщо ви є постраждалим або знаєте особу відносно якої застосовується рабство, примусова праця або інші форми експлуатації:

527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

Нагадуємо! У разі, якщо Ви стали стати жертвою домашнього насильства або у разі виникнення небезпеки торгівлі людьми (володіння інформацією щодо таких людей) в межах  Скала-Подільської територіальної громади, Вам необхідно звернутись до відділу  соціального та цивільного  захисту населення Скала-Подільської селищної ради, або  КУ «Центр надання соціальних послуг» Скала-Подільської селищної ради, вул. Івана Франка 2Е, графік прийому звернень: пн-пт з 08:00 до 17:00.

Не будьмо байдужими!

Скажи ні сучасному рабству!

Документальний фільм MTV EXIT «Життя на продаж», роль ведучої в якому виконала популярна співачка Джамала, завдяки відтворенню реальних подій та справжнім свідченням жертв показує глядачам страшні подробиці торгівлі людьми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь