Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

Дата: 03.12.2022 09:00
Кількість переглядів: 269

Фото без опису

Щороку разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з інвалідністю. Разом з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Це ті, хто з певних причин не може повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою. Інвалідність може бути вродженою і набутою в результаті травм, інфекцій, тощо.

Україна, як і всі цивілізовані країни з високою культурою людських відносин, до таких людей ставиться, як до людей з особливими потребами, які потребують додаткової уваги суспільства. Такі люди не називають себе інвалідами, вони не вимагають до себе жалю, для них важливе лише елементарне – можливість жити,бути в суспільстві, самореалізуватися, мати доступ до гідної освіти і робочих місць.

Відзначаючи Міжнародний день інвалідів, прогресивне людство засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги. Для них мають бути створені такі умови, які дають змогу відчувати себе рівними серед рівних. Адже саме ставлення до інвалідів визначає ступінь цивілізованості суспільства. Захищаючи гідність таких особливих людей, ми захищаємо своє людське обличчя.

Народження в родині дитини з інвалідністю вносить певні обмеження у звиче функціонування сім’ї, зміни в організацію побуту, вимагає перерозподілу обов’язків, часто – відмови від окремих звичок, а разом із цим вселяє почуття страху, невизначеності, безпорадності.

Поява дитини з інвалідністю в сім’ї ставить батьків перед фактом розширення соціальних контактів з різними установами, організаціями і службами, аби навчитися, насамперед, взаємодіяти з дитиною, сприяти її навчанню та розвитку.

Існують певні  “Правила спілкування з дітьми та дорослими з інвалідністю” і сьогодні розглянемо теми “Комунікація з батьками дітей з інвалідністю” та  «Як правильно спілкуватися із дітьми з інвалідністю» і радо ділимося з вами цими порадами.

Простих рецептів спілкування немає, але є елементарні етичні норми та основи комунікації. Дотримуйтеся допустимих меж, щоб не ранити чи образити батьків дітей з інвалідністю. Краще почати з невимушеної розмови👥

🔸Не варто питати у батьків про діагноз дитини заради цікавості, таке питання коректне лише в розмові із фахівцем. Питайте про дитину, а не діагноз, про її захоплення та успіхи.
🔸Спілкуйтесь без жалості чи агресії. Пам’ятайте, що є батьки, у яких вже дорослі діти з інвалідністю, але вони досі на стадії прийнята інвалідності своєї дитини. Будьте делікатні та толерантні, перед Вами люди зі своїми почуттями та емоції.
🔸Не втручайтеся в особистий простір батьків з дитиною без їх дозволу. Не давайте порад як краще дитину заспокоїти, виховувати або ж гірше — вилікувати.
🔸Якщо Ви бачите якусь незвичну чи складну ситуацію на вулиці — спитайте, чи можете Ви допомогти та чим саме. Проте не наполягайте, якщо Ваше втручання непотрібне.
🔸Не відводьте погляд, якщо Ви побачили дитину з інвалідністю, посміхніться їй та її батькам.

А спілкуватися з дітьми з інвалідністю, в суспільних просторах, так само як і з будь-якими дітьми. А саме:
🔸якщо дитина до вас звернулась — відповідайте їй чемно та доброзичливо;
🔸якщо ви вважаєте, що дитині та батькам потрібна допомога, то запитайте чи можете ви допомогти і як саме;
🔸не витріщайтеся на чужих дітей та не обговорюйте їх в їхній присутності, не давайте порад без прохання;
🔸якщо дитина пересувається у кріслі колісному, при розмові намагайтеся бути на рівні очей з нею;
🔸запитайте дозволу перед тим, як доторкнутися до дитини, що має порушення зору;
🔸поверніться обличчям до дитини з порушенням слуху і чітко промовляйте слова — більшість з них вміє читати по губах. А от голосніше говорити не варто;
🔸самому звертатися до чужої дитини тільки з дозволу батьків, але візьміть до уваги, що нікому не подобаються звернення до дитини — "А ось я зараз тебе заберу!", "Як не соромно, такий великий їздиш у колясці!", "Чого ти не хочеш розмовляти?";
🔸якщо дитина вам заважає, спокійно скажіть тому, хто з нею: "Вибачте, мені неприємно/боляче/шумно, чи не могли б Ви.....";

Будьте прикладом власним дітям у спілкуванні з дітьми з інвалідністю. Розкажіть що всі люди різні, але є речі та інтереси, які їх об'єднують. Наприклад: "Цей хлопчик не може ходити, але він так само любить комп'ютерні ігри, як і ти". Використовуйте мультики або відеоролики, щоб розповісти дитині про людей з інвалідністю чи ООП.

Дитина з інвалідністю — перш за все, дитина! Як і всім дітям, для гармонійного розвитку їй потрібно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, розуміння і любові.
Діти й дорослі з інвалідністю, так само роблять титанічні зусилля, щоб бути разом з нами в одному просторі, в суспільстві. Варто усвідомлювати, що це рух в обидва боки.

Контакти, куди можуть звернутись сім’ї, у яких є  діти/особи  з інвалідністю:

l КУ «Центр надання соціальних послуг» Скала-Подільської селищної ради, смт. Скала-Подільська, вул. Івана Франка 2Е Працюють: пн-чт. з 08.00-17.00, пт. 08.00-16.00

l Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини. Працюють пн-пт з 9.00-18.00

l Тернопільський обласний центр комплексної реабілітації, тел.0982778151

 l Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родинний затишок»

l Тернопільське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, тел.523167

l Тернопільська обласна організація Товариства Червоного Хреста України

 ГО «Вектор прав людини» реалізує проєкт «Гаряча лінія допомоги для людей з інвалідністю в умовах воєнного стану» Для отримання консультації потрібно лише обрати зручний спосіб зв’язку: зателефонувати за номером +38050 224-72-36 або написати в Viber, Telegram, WhatsApp: +38050 224-72-36). Спосіб зв’язку обирає саме людина з інвалідністю для найзручнішого виду спілкування. Щоденно з 10.00 до 19.00 (крім неділі) оператори гарячої лінії допомоги приймають звернення та знаходять спеціаліста/спеціалістку, які допомагають із запитом

ГО «ЦЕНТР ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ «КОНФІДЕНС» Психологічна допомога й підтримка онлайн: Дітям до 18 років: ● які виховуються в альтернативних формах догляду; ● діти з особливими освітніми потребами. Дорослим: ● батьки/ опікуни альтернативних форм догляду; ● батьки дітей з особливими освітніми потребами. Контакт Телефон: +380 95 837 2768 Телеграм: @Confidenceua Facebook: cphConfidence Instagram: confidence.cph Електронна адреса: confidence.cph@gmail.com

 

 


 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь