Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Шановні мешканці громади та наші гості!

Дата: 20.01.2023 14:00
Кількість переглядів: 504

Фото без опису

       Попри теплу погоду, на календарі – зима. Різка зміна атмосферних фронтів приносить різну погоду. Нагадуємо про основні правила безпеки на воді у зимовий період:

•Водойми поступово вкриваються  тонкою та ненадійною кригою. Небезпечна вона тим, що без шуму та тріску раптово провалюється під ногами. Тому в жодному разі не можна виходити на тонкий лід та перевіряти його міцність ударом ноги, а обов’язково використовувати для цього палицю.

•Без належної підготовки не рекомендовано купатися у холодній воді; знаходитись на вулиці у мокрому одязі та промоклому, тісному взутті; тривалий час перебувати у нерухомому стані на вітру, або у снігу; торкатися на морозі до металу голими руками, бо все це – може призвести до надмірного переохолодження, або навіть до обмороження. •В жодному разі не заходити у воду в нетверезому стані. Саме у стані алкогольного сп’яніння збільшується вірогідність стати жертвою власної необачності, адже алкогольні напої сприяють розширенню судин, відтак організм швидко втрачає тепло і людина замерзає, блокує нормальну діяльність головного мозку. До купання треба ретельно підготуватися й дотримуватись правил безпеки, оскільки для організму подібні процедури – це значний стрес.

•Перед тим, як пірнути в ополонку, необхідно обов`язково порадитись з лікарем, адже існує цілий перелік гострих та хронічних захворювань, при яких зимове плавання протипоказане.

•Бажано мати попередній досвід занурень у холодну воду. Пам’ятайте, що перебування в крижаній воді у незагартованих людей може призвести до загального переохолодження організму. При його перших ознаках –  тремтінні, синюшності шкіри, губ, болю у пальцях рук і ніг – людині негайно необхідно надати допомогу. При легкому ступені переохолодження постраждалого достатньо тепло одянугти, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. У разі середнього і важкого переохолодження – розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла. Потім тепло одягнути, укласти в ліжко. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур.

•За два тижні до купання необхідно підготувати організм до холоду, обтираючись рушником, змоченим у холодній воді, приймаючи контрастний душ: чергувати холодну та гарячу воду. Варто практикувати короткочасне перебування на відкритому повітрі у мінімальній кількості одягу.

•Перед зануренням зробіть фізичні вправи для розігріву м’язів. Для занурення обов’язково вибирайте ополонку, де є обладнаний спуск. Не пірнайте та не стрибайте у воду. Потрібно заходити повільно та обережно, не занурюючись з головою. Перебувати у воді дозволяється лише кілька секунд. Щоб не впасти та не отримати травми чи забоїв, необхідно одягати взуття на неслизькій та рельєфній підошві. Щоб уникнути переохолодження візьміть з собою рушник чи ковдру. Після занурення обітріться, одягніться в теплий одяг та випийте гарячого чаю.

•Стежте за тим, аби діти не купалися у холодній воді без нагляду дорослих. Не виходьте без потреби на лід (якщо він є), не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний.

 • У цей період особливо обачними мають бути рибалки.

 

                                                       Відділ соціального та цивільного захисту населення ( за матеріалами ГУ ДСНСУ в Тернопільській області)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь