Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

До уваги агровиробників

Дата: 09.03.2023 12:46
Кількість переглядів: 279

Фото без опису

Заходи з попередження отруєння бджіл є спільним завданням  місцевої влади, бджолярів та сільгоспвиробників. Лише злагоджена взаємодія та ефективна комунікація всіх учасників процесу дозволить налагодити в громаді гармонійний розвиток бджільництва та інших галузей сільгоспвиробництва. Перед початком весняно-польових робіт питання недопущення отруєння бджіл засобами захисту рослин та вчасного інформування суб’єктів господарювання про наміри їх використання стоїть  надзвичайно гостро. Аграрії, які  працюють на землях  територіальної громади і планують застосовувати засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно зі ст. 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки  попередити про це органи місцевого самоврядування, а ті - пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата, час, спосіб обробки, назва препарату, ступінь токсичності і строк дії  препарату. У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Мінагрополітики розробило рекомендації для аграріїв та пасічників щодо попередження отруєння бджіл, зокрема щодо транспортування, зберігання та застосування засобів захисту рослин.

Правило №1 для аграріїв — не використовувати фальсифіковані пестициди та агрохімікати та дотримуватись усіх норм застосування засобів захисту рослин, враховуючи їх ступінь небезпеки для бджіл. За можливості — впроваджувати екологічно безпечні, нехімічні методи захисту рослин. Усі роботи з засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с». Окрім того, з 24 лютого 2022 року закрито повітряний простір України для цивільних користувачів повітряного простору, включаючи й безпілотні повітряні літальні апарати (БПЛА).Для аграріїв, котрі використовують дрони, Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило окрему Пам’ятку, у якій коротко визначило порядок запуску БПЛА у сільському господарстві.У пам’ятці вказано: повітряний простір для цивільних користувачів наразі закрито. Проте, “для можливості забезпечення належного використання безпілотних повітряних суден у сільському господарстві суб’єктам господарювання необхідно звернутися до відповідної обласної військової адміністрації на предмет можливості використання на конкретній території (у районі) безпілотних повітряних суден. Рішення щодо можливості використання повітряного простору безпілотними повітряними суднами в конкретній області ухвалює Генеральний штаб Збройних Сил України.” Відповідальність, яка може настати для порушників заборони на використання повітряного простору, зокрема за статтями 109, 110, 111, 112, 113 та 114 Кримінального кодексу України.  Підсумовуючи вище викладене, Скала-Подільська селищна рада зобов’язує вас:

надсилати повідомлення на офіційний сайт громади  за три дні до початку обробітку земель зі всіма дозвільними документами(копії) ,а також дати,часу, способу обробки, назви препарату, ступеня  токсичності та строку дії  препарату, копії дозволу на використання БПЛА та легкої авіації.

 Злагоджені та координовані дії органів центральної влади та органів місцевого самоврядування спільно із власниками пасік та аграріями мають бути направлені на мінімізацію випадків отруєнь бджіл та забезпечити сталий розвиток бджільництва.. Тому ми  разом  мусимо сконцентрувати свої зусилля на тому, щоб  сприяти підвищенню врожайності та охороні навколишнього середовища, в якому нам жити після ПЕРЕМОГИ!

 

Сектор економічного та аграрного розвитку

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь