Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Небезпечна рослина

Дата: 10.07.2023 14:56
Кількість переглядів: 349

Фото без опису

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) – багаторічна рослина з родини селерових, злісний бур’ян. Через високий зріст і велику надземну масу цю рослину і зараз називають Геракловою травою.  Вона легко «мігрує» в екосистеми і сьогодні вже наявна у багатьох населених пунктах обабіч доріг, річок, лісів.  Крім шкоди для довкілля, ця рослина має надзвичайно небезпечний вплив на здоров’я людини, оскільки борщівник – це отруйна рослина.

Контакт з рослиною викликає подразнення та опік шкіри за рахунок того, що всі вони містять фуранокумаріни – речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщівник викликає, при контакті з шкірними покривами в ясні сонячні дні. Але щоб отримати опік, достатньо і нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. Як правило, на уражених ділянках шкіри виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною). Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів і на це можна просто не звернути уваги.  Така ситуація є вкрай небезпечною для дітей.

Борщівник також є контактним і дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в п’яти метрах від рослини.

При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі і летальні випадки після контакту з борщівником. Таким чином, розповсюдження Борщівника Сосновського є небезпечним явищем та потребує вжиття невідкладних дій.

Звертаємо  увагу на те, що за невиконання землекористувачами та землевласниками заходів боротьби з бур’янами, у тому числі з Борщівником Сосновського,  ст. 52, 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачена  адміністративна відповідальність за порушення Правил благоустрою населених пунктів України у вигляді штрафу.

Тому, звертаємось до усіх мешканців територіальної громади, суб’єктів господарювання, керівників підприємств, установ та організацій невідкладно вжити заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження небезпечної рослини Борщівника Сосновського.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

Збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини, надягайте штани й сорочку з довгими рукавами. Вивчіть, як виглядають небезпечні рослини, аби убезпечити контакт із ними.

Будьте обачними!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь