Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Гранти на бізнес в Україні: які існують програми і скільки коштів можна отримати! Допомога на власний бізнес військовослужбовцям та переселенцям!

Дата: 17.10.2023 15:15
Кількість переглядів: 263

Фото без опису

   За півтора роки великої війни роботу втратили мільйони українців. Чимало великих підприємств припинили діяльність, скоротили співробітників чи фонд оплати праці.

Малий та середній бізнес виявились гнучкішими до обставиннавіть під час війни їхні представники знаходять можливості реалізовувати свої ідеї.

Chas News розповідає, які існують грантові програми станом на осінь 2023 року та як держава підтримує український бізнес.

Грант на власну справу від «Дії»

Українські підприємці мають шанс отримати грошову допомогу на відкриття або розвиток власного бізнесу через портал «Дія». Там можна подати заявку онлайн на грантові програми. Сума допомоги залежить від конкретної програми

Перед оформленням заявки треба підготувати бізнес-план. Цей документ необхідно подати разом із заявою.

Варто зазначити, що відправка заявки ще не гарантує отримання допомоги: гранти отримують ті, кого обирає організація, яка проводить відбір

Які є гранти для підприємців у «Дії»

Існують грантові програми як загальні для всіх сфер бізнесу, так і такі, що виділяють у певній галузі. Наприкладгрант на будівництво теплиці, створення переробного підприємства, розвиток програми енергозбереження тощо

Як подати заявку на грант в «Дії»:

  • зареєструватися або авторизуватися на порталі «Дія»;

  • обрати грант, який вас цікавий;

  • заповнити заяву;

  • прикріпити бізнес-план;

  • поставити електронний підпис;

  • відправити заявку. 

Середній розмір грошової допомоги — від 40 до 160 тис. грн залежно від обраної програми.

Найбільшою за сумою виплати є програма для створення переробного підприємства від Міністерства економіки України. Тут можна отримати до 8 млн грн. Ці кошти отримувачі гранту зможуть витратити на придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання), доставку придбаного обладнання тощо. Рішення про надання гранту ухвалює Міністерство економіки

У випадку отримання гранту підприємець зобов'язаний:

  • створити від 25 робочих місць;

  • здійснювати діяльність не менше трьох років;

  • сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування працівників.

Гроші на власну справу від «єРобота»

1 липня 2022 року в Україні стартувала грантова програма «єРобота». Це грошова підтримка для стартапів, малого й середнього бізнесу.

У програмі є шість грантів:

  • на власну справу,

  • сад,

  • теплицю,

  • переробне підприємство,

  • для стартапів в ІТ та

  • на навчання у сфері інформаційних технологій.

Розмір гранту: від 50 до 250 тис. грн.

Гранти на бізнес для військовослужбовців

Також за програмою «єРобота» пільги та фінансову допомогу можуть отримати учасники бойових дій (УБД). Громадяни зі статусом УБД, а також їхні чоловіки або жінки можуть отримати грант від держави на розвиток власного бізнесу.

Сума гранту: 250—500 тис. грн. А для тих, хто є підприємцем не менш, ніж три роки, — 1 млн грн.

«При наданні грантів на суми 500 тис. грн та 1 млн грн програма «єРобота» покриває 70% від вартості проєкту, а решту 30% — отримувач. Також обов’язковою умовою є створення від одного до чотирьох робочих місць залежно від типу гранту», — зазначили в уряді.

Програма «Роби своє» від фонду «МХП — Громаді»

Благодійний фонд «МХП — Громаді» запустив конкурс для крафтових виробників із малих міст і сіл України«Роби своє» — це продовження конкурсу «Село. Кроки до розвитку», який реалізовували за підтримки МХП.

Взяти участь можуть підприємці (або майбутні підприємці) з Вінницької, Черкаської, Дніпропетровської, Київської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Сумської й Волинської областей.

Фонд планує підтримати до 50 бізнес-ідей. На кожну виділять від 50 до 100 тис. грн. Конкурс розрахований на підприємців-новачків чи тих, хто працює не більше як чотири роки, хоче розширити або якісно поліпшити свою бізнес-діяльність. Гроші можна використати й на релокацію.

Нетрадиційна грантова чи конкурсна програма «Спільнокошт»

«Спільнокошт» — це краудфандинг, тобто громадське фінансування. Зібрати стартовий капітал на проєкт, розроблення чи фільм можна з допомогою інших людей.

Працює це так: ви подаєте проєкт, його затверджують і публікують на платформі «Спільнокошт». Люди, які переглядають проєкти на платформі, можуть фондувати вам частину грошей, яку вважають прийнятною для себе. У такий спосіб бізнес збирає капітал.

Подання проєкту, його підготовка до публікації й збір коштів онлайн сукупно може тривати до шести місяців. Фінансування, отримане через «Спільнокошт», — це народні гроші, тому їх використання потрібно підтвердити документально.

Хто може подати заявку на гранти в Україні

Грошову допомогу на бізнес може отримати фізична особа підприємець, майбутні підприємці (якщо в людини ще немає власної справи), а також юридичні особи. Проте є певні обмеження.

Подати заявку не можуть ті, хто має судові рішення за корупційними статтями Кримінального кодексу України, податкові борги, банкрутство, санкції, ведення діяльності на окупованій території або на території рф.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь