Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Порядок виявлення та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна

Дата: 31.01.2018 23:17
Кількість переглядів: 529

       Відділ правового супроводу діяльності ОМС та кадрового забезпечення виконавчого комітету Скала-Подільської селищної ради роз’яснює порядок виявлення та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна

Особи, яким стало відомо про розташоване на території Скала-Подільської селищної ради  майно, яке знаходиться у межах об’єднаної територіальної громади, та не має власника або власник якого невідомий, зобов'язані в п'ятиденний строк з моменту виявлення або отримання відповідної інформації, повідомити про це селищну  раду та або Уповноважену особу.

Якщо повідомлення про виявлене безхазяйне майно надійшло на ім'я ради чи селищного голови останній переадресовує це повідомлення до роботи Уповноваженій особі.

Уповноважена особа за зверненнями осіб, проводить обстеження виявлених об'єктів нерухомого майна та вживає заходів щодо встановлення їх можливих власників шляхом звернення з відповідними запитами до  підприємства «Борщівське бюро технічної інвентаризації» (далі — БТІ).

З метою з'ясування наявності оформленого права користування на земельну ділянку, в межах якої виявлені об'єкти нерухомого майна, Уповноважена особа направляє запит до (органу, який відповідає в районі за землі в межах населених пунктів).

Якщо право власності на виявлене нерухоме майно не зареєстроване або власник такого майна невідомий, за заявою Уповноваженої особи спеціалістами БТІ проводиться технічна інвентаризація нерухомого майна та взяття його на облік.

БТІ згідно з вимогами Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» забезпечує внесення до Реєстру прав власності на нерухоме майно відповідних даних з відміткою «безхазяйне».

Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна Уповноважена особа отримує від БТІ інформаційну довідку з Реєстру прав власності на нерухоме майно на бланку встановленого зразка.

Уповноважена особа після отримання інформаційної довідки протягом 10 (десяти) робочих днів робить оголошення в офіційному друкованому виданні газеті «Голос народу» про взяття безхазяйного нерухомого майна на облік.

Оплату за проведення технічної інвентаризації безхазяйного нерухомого майна та розміщення оголошення здійснює селищна рада.

3а наслідками обстеження виявленого майна Уповноважена особа готує письмовий звіт, який розглядається на сесії сільської ради, на якій вирішується питання щодо цього майна. До звіту подаються детальний опис та фотографії виявленого майна, достовірність зображень на яких та дата зйомки посвідчуються підписами не менш ніж трьох свідків. Забезпечити наявність у звіті фотографій має Уповноважена особа.

Відповідно до статті 335 Цивільного кодексу України, безхазяйною є річ, яка не має власника або  власник  якої невідомий. Безхазяйні  нерухомі речі  беруться на облік органом,  що здійснює державну реєстрацію прав на  нерухоме  майно, за  заявою органу   місцевого  самоврядування,   на   території якого  вони розміщені.

Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної об’єднаної територіальної громади,  може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Для проведення обліку безхазяйного нерухомого майна орган місцевого самоврядування подає органові державної реєстрації прав заяву про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, форму та вимоги до заповнення якої встановлює Мін'юст.

За результатом розгляду заяви про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна державний реєстратор приймає рішення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна або рішення про відмову у взятті на облік безхазяйного нерухомого майна.

На підставі прийнятого рішення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна державний реєстратор вносить записи до спеціального розділу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав) та відкриває облікову справу.

Датою та часом взяття на облік безхазяйного нерухомого майна вважається момент прийняття органом державної реєстрації прав заяви про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

Після внесення записів до спеціального розділу Державного реєстру прав державний реєстратор формує витяг з Державного реєстру прав, один примірник якого видає або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення органові місцевого самоврядування.

Державний реєстратор приймає рішення про відмову у взятті на облік безхазяйного нерухомого майна виключно за наявності таких підстав:

1) безхазяйне майно не підлягає обліку відповідно до закону;

2) нерухоме майно або його частина розміщені на території, державну реєстрацію прав на якій проводить інший орган державної реєстрації прав;

3) із заявою про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна звернулася неналежна особа;

4) у Державному реєстрі прав або його спеціальному розділі, інших базах даних, які використовує державний реєстратор, містяться записи про державну реєстрацію права власності та інших речових прав на нерухоме майно, щодо якого подано заяву про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, або записи про державну реєстрацію обтяжень речових прав на таке майно;

5) у Державному реєстрі прав відсутні записи про припинення права власності на нерухоме майно у зв'язку з відмовою власника від права власності (у разі, коли підставою для звернення органу місцевого самоврядування із заявою про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна є відмова власника нерухомого майна від свого права власності).  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь