Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Як облаштувати своє обійстя, щоб не заважати сусідові

Дата: 31.01.2018 23:47
Кількість переглядів: 386

Фото без опису

Як облаштувати своє обійстя, щоб не заважати сусідові


Відділ правового супроводу діяльності ОМС відповідає:

Ефективне Чи передбачено земельним законодавством, на якій відстані від сусідської межі можна висаджувати плодові дерева та кущі без згоди сусіда?.

Сусідка посадила під самісіньку нашу хату дерево, крона закриває покрівлю і вікна, а зараз під вікнами поставила шифер висотою 1,7 м, зробила водопровідну колонку на відстані одного метра від рогу нашої хати.

Будь ласка, напишіть, чи має право таке робити наша сусідка?

На якій відстані потрібно ставити житлові будинки та інші господарські споруди, висаджувати дерева та кущі?

Раціональне використання земельних ділянок у населених пунктах значною мірою залежить від належного планування та забудови цих ділянок. Споруджувати житлові будинки і господарські споруди потрібно відповідно до вимог державних будівельних норм та протипожежних і санітарних правил, які затверджуються державними органами архітектури та будівництва (Державний комітет будівництва і архітектури та житлової політики України) і охорони здоров’я (Міністерство охорони здоров’я України).

 

Державні будівельні норми України, затверджені Мінбудархітектури України 5 січня 1994 р., вимагають під час розміщення на земельних ділянках будинків та інших споруд додержуватись санітарних і протипожежних вимог.

Житлові будинки слід розміщувати з відступом від червоної лінії (межа земельної ділянки від вулиці) головних вулиць не менше 6 метрів, від житлових вулиць та проїздів — не менше 3 метрів.

Відстань від стін індивідуального будинку з вікнами житлових кімнат і кухонь, веранд, а також від головних входів до будинку (квартири) до інших житлових будинків (у т.ч. і сусідів) та господарських будівель має бути не менше 6 метрів. Щоб створити умови для догляду за будівлями, проведення їхнього ремонту, відстань між стіною житлового будинку чи господарської споруди і боковою межею земельної ділянки має бути не менше 1 метра.

Будівництво здійснюється за типовими зональними або індивідуальними проектами. Індивідуальні проекти житлових будинків погоджуються з головним архітектором міста (району).

Гаражі для власних автомобілів дозволяється споруджувати в селищах і селах на межі земельної ділянки. При цьому відчинені двері гаража не повинні заважати вільному рухові пішоходів і транспорту.

Огорожа присадибної ділянки не повинна виступати за червону лінію вулиці.

Господарські будівлі та споруди зводять на господарському майданчику в глибині садиби. При цьому сараї для худоби, кролів, нутрій, птиці слід розміщувати від житлових будинків (згідно із санітарними і протипожежними нормами) на відстані не менше 15 метрів.

Відповідно до санітарних вимог місця для компосту, дворові туалети і очисні споруди каналізації повинні розміщуватись не ближче 15 метрів від вікон житлових будинків, у т.ч. і сусідніх садиб.

Відстань від сараю до джерела питної води повинна бути не менше 20 метрів. Дворовий колодязь для питної води розміщується на незабрудненій підвищеній ділянці, що не затоплюється паводковими водами, на відстані від убиралень, вигрібних ям, тваринницьких приміщень не менше 50 метрів.

Розміщення зелених насаджень на присадибних земельних ділянках також нормативно регулюється з метою створення умов для нормального розвитку дерев та кущів, належного функціонування будівель та уникнення можливих суперечок між сусідами.

Дерева і кущі висаджуються на певній відстані від будівель і споруд. Відстань від зовнішніх стін будівель повинна бути: для дерев — не менше 5 метрів, для кущів —1,5 метра, від межі сусідньої земельної ділянки для дерев — не менше 3 метрів, кущів — 1 метра; якщо діаметр крони дерева більше 5 метрів, відстань від межі збільшується. Гілки дерев і кущів не повинні перетинати межі сусідньої земельної ділянки. Відстань від дерев до бровки земляного полотна дороги — не менше 5 метрів, кущів — 4 метрів.

З метою охорони підземних комунікацій дерева і кущі висаджують також на певній відстані від них. Від підземної мережі газопроводу, каналізації, водопроводу дерева і кущі слід висаджувати за 1,5—2 метри, від силових кабелів та кабелів зв’язку дерева — 2,1 метра і кущі — 0,7 метра.

Зазначені нормативи обов’язкові для всіх власників будівель і земельних ділянок та землекористувачів. Контроль за дотриманням цих нормативів здійснюють місцеві Ради та головний архітектор міста (району).

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь