Скала-Подільська селищна рада - територіальна громада

Тернопільська область, Чортківський район

Строки здійснення виконавчого провадження

Дата: 31.01.2018 23:47
Кількість переглядів: 2599

На замітку кожному громадянину – роз’яснюють юристи:

 

                           «Строки  здійснення виконавчого провадження»

 

Закон України «Про виконавче провадження» від 8 березня 2011року №232 встановлює чіткі строки, протягом яких державним виконавцем повинні бути проведені виконавчі дії для того чи іншого виконавчого документа.

Згідно ст. 30  Законом України «Про виконавче провадження» встановлено, що державний виконавець відповідно до рішення суду немайнового характеру повинен провести виконавчі дії у двомісячний строк, а відповідно до інших виконавчих документів – протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження. Слід звернути увагу на початок та кінець обчислення строків здійснення виконавчих провадєжень.

Строк здійснення виконавчого провадження не поширюється на час відкладення провадження виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження та на період реалізації арештованого майна боржника.

Підстави для відкладення та зупинення виконавчих дій чітко визначені Законом

Так, за наявності обставин, що перешкоджають провадженню виконавчих дій або несвоєчасного одержання сторонами документів виконавчого провадження, внаслідок чого вони були позбавлені можливості використати надані їм цим Законом права, державний виконавець може відкласти виконавчі дії за заявою стягувача або за заявою боржника, або з власної ініціативи на строк до 10 днів.

 Законодавець визначає обставини, на  підставі яких державний виконавець зобов»язаний зупинити виконавче провадження.  (стаття  37 Закону України «Про виконавчепровадження»)

 Найбільш поширені серед них: прийняття судом до розгляду скарги на дії органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення; зупинення виконання відповідного рішення або виконавчого провадження посадовою особою, якій законом надано таке право; подання до суду позову про виключення майна з акта опису й арешту; порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника, якщо відповідно до закону на вимогу стягувача поширюється дія мораторію, введеного господарським судом, крім випадків знаходження виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від реалізації майна боржника); надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки виконання рішення; призначення тимчасової державної допомоги.

Закон також надає державному виконавцю право на зупинення виконавчого провадження, це коли  державний виконавець на власний розсуд може  зупинити  виконавче провадження.(стаття 38  Закону України «Про виконавче провадження» )  Найбільш  поширеними  обставинами, коли державний виконавець може зупинити  виконавче  провадження є:

-          звернення державного виконавця до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз»яснення  рішення,  що підлягає виконанню, про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення чи  заміну  способу  і порядку виконання. 

-          у  разі оголошення розшуку боржника – фізичної особи, транспортних засобів боржника або розшуку дитини.

   Слід  зазначити, що державний виконавець  при виникненні  таких обставин  вносить  вмотивовану постанову про зупинення виконавчого  провадження з підстав,  передбачених  статтями  37 і 38  Закону  України «Про виконавче провадження». Від так,  при вирішенні питання про те, чи  здійснені державним виконавцем дії, передбачені Законом,  у встановлені строки  для виконання рішень немайнового характеру слід звернути увагу на те, що  впродовж строку, на який виконавче провадження зупинено, виконавчі дії не проводяться. (стаття 39  Закону України «Про виконавче провадження» )

     Після закінчення  існування  зазначених обставин, що стали причиною для зупинення виконавчого провадження,  державний виконавець повинен винести  постанову про поновлення виконавчого провадження. З цього періоду перебіг строку здійснення виконавчого провадження продовжується.                                              

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь